Премиерът на Русия Дмитрий Медведев дойде, за да постави задача на българския премиер Бойко Борисов да се бори за руските интереси пред ЕК. Това заяви пред бТВ лидерът на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов.

"Бойко Борисов не пропусна да каже, че не сме троянски кон на Русия. Това ми звучи като гузен негонен бяга", каза Атанасов.

Той обясни, че геостратегическият интерес на Русия е да продава газ на своите приятели в ЕС, но да заобикаля Украйна. Атанасов припомни, че според ЕК "Турски поток" не отговаря на европейските изисквания.

"Към настоящия момент България има сключен договор с Русия, който изтича през 2030 г. за доставка на газ по съществуващия газопровод през Украйна. За какво ни е успореден газопровод?", попита Атанасов.

Той допълни, че от Провадия до сръбската граница газопроводът ще се строи за наша сметка и ще струва 3,300 млрд. лв., които ще плащаме поне 20 години. Според Атанасов от "Турски поток" ние няма да спечелим нищо, проектът е икономически неизгоден и обслужва чужди интереси.

"Руснаците си гонят имперските интереси, въпросът е дали ние се държим достойно", каза Атанасов.

И допълни, че 90% от тръбата на "Турски поток" вече е заета от "Газпром".

"Неговата (на Бойко Борисов - б.р.) омраза към десноцентристката опозиция вече му избива на челото. Когато се води разследване заедно с английските служби как руски офицери от военното разузнаване са участвали в опит за убийство на трима български граждани и ти да посрещнеш тук премиера на Русия с почести - какво означава това?", попита Атанасов.

Според него твърденията, че "Турски поток" може да мине през Гърция, са спекулации, защото и Гърция трябва да поиска разрешение от ЕК. Атанасов е убеден, че АЕЦ "Белене" няма да се случи.

"Борисов да беше направил разследване и да беше вкарал в затвора тези, които попиляха тези пари за този неизгоден икономически обект", заяви Атанасов.

Той коментира и шегата на Медведев левът да се приравни към китайския юан, за да се улесни пътуването на руснаците у нас.

"Да вземат да си приравнят рублата към юана може би, защото са станали китайска провинция за съжаление", каза Атанасов.

Според лидера на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Виктор Орбан е приятел на Бойко Борисов, "защото упражняват властта по един и същи начин, по един и същи начин усвояват европейските пари в тесни обръчи от фирми около себе си".

Преди няколко дни ДСБ, която също членува в ЕНП, настоя за изключването на партията на унгарския премиер от европейската десница, каквито настроения има. 

Атанасов изтъкна, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е заявила, че подкрепя Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор, докато българското правителство е дало указание да се гласува срещу нея.