Официалният нов собственик на "Левски" се казва Георги Попов. Той е приближен на Васил Божков, който не присъства на общото събрание за смяна ръководството на клуба.

В надзорния съвет влизат Попов и още двама бизнесмени - Александър Тумпаров (един от съдружниците в "Еврофутбол") и Михаил Тодоров (юрист). Те заменят досегашните собственици - Спас Русев и неговият син Евгени, както и клубното величие Кирил Ивков.

Официално бе съобщено, че Георги Попов, който е вицепрезидент на "Нове холдинг", придобива 86,6 процента от акциите. 10 на сто остават в запалянковския тръст "Синя България", а останалите малко над 3% - в дребни акционери. Попов е придобил дяловете на Даниел Боримиров и адвоката Стоян Кръстев - по 18,42%, както и 49,89% от Русев.

Делегатите приеха доклад на управителния съвет за състоянието на дружеството за 2018 г., изготвен на базата на вътрешен одит, който беше огласен официално ден по-рано. Този одит също беше гласуван, както и годишният финансов отчет.

Александър Тумпаров (вляво), Георги Попов (в средата) и Михаил Тодоров.

Събранието бе водено от друго голямо име в историята на клуба - Ангел Станков. Предстои нов одит, с който отново ще се заеме фирмата "Желязков ООД 2004".

Георги Попов говори пред делегатите. Форумът единодушно прие предложението на новия бос предишните управителен и надзорен съвет да не бъдат освобождавани от отговорност - именно заради предстоящия одит.

Бившият вицепремиер Евгений Бакърджиев.

Това бе и една от основните теми на пресконференцията след събранието. На нея не присъстваше Попов, а пред медиите застанаха изпълнителният директор Павел Колев и двама от новите босове - Александър Тумпаров и Михаил Тодоров. Вторият заяви, че просто фен, който ходи на мачове на "Левски" и гледа от сектор "В". Получил е покана от Божков и Попов и веднага се е отзовал. Ще продължи да ходи във "В" заедно с приятелите си, нямало да сяда в ложата.

Акцентът от сбирката действително е, че новите собственици не освобождават старите от отговорност - не и докато не приключи официалният одит. Ако в него се открият нередности при управлението на клуба (а не просто разхищение от некомпетентност), отговорност ще се търси и по друг начин, беше подчертано на брифинга.

Павел Колев пред делегатите.

"Няма какво да се лъжем, "Левски" има нужда от пари и да се финансира правилно. Като начало трябва да се оздрави, защото положението не е розово. След това ще се мисли за други неща", заяви Тумпаров.

Павел Колев говори най-дълго и потвърди, че е приета стратегия за управлението на "сините". Той заяви, че стои на думите си, че задълженията на клуба са малко над 30 милиона лева.

"Спас Русев заяви пред една телевизия, че ще отпише един 15-16 милиона като вътрешен дълг. Аз не знам какво значи "отписване". Вероятно означава опрощаване. Не съм сигурен, че такава сума се опрощава просто така. Но както личи от документите, до момента тези пари те не са опростени. Дали ще стане в бъдеще и как? Този въпрос не е към нас", заяви бившият кадър на БФС. 

Пет милиона лева дълг са отпаднали по давност и те фигурират в приходната част на бюджета за 2018 г., възлизаща на около 14 млн. Но не са реални приходи, което означава, че "Левски" е спечелил едва около 9 млн. за миналата година. При двойно повече разходи.

Павел Колев

Колев наблегна на това, че за 2019 г. "коланите ще бъдат затегнати" - ще се намалят заплати, трансферни суми, комисиони и т.н. Целта е въвеждане на финансова дисциплина, оздравяване и стъпване на солидна база.

Ще се постави акцент в детско-юношеската школа, в която ще се направят много промени. Сега за подрастващите отиват около 6 процента от бюджета всяка година, а трябва да са поне 15 на сто, заяви новият директор.

Там ще има нова методика, програма и т.н. Ще се започне с изследване на проблема защо много деца напускат "Герена", а други въобще спират да се занимават с футбол. "Левски" започва и проучване на фенската си маса, за да може да разчита на нея като най-голям капитал в бъдеще. Ще се направи изследване къде са левскарите, в кои възрасти, социално положение и т.н.

Александър Тумпаров призова журналистите да са по-благоразположени към клубовете (не само към "Левски"), когато се касае за задължения, за да може футболът ни да има по-добър имидж и да не се създава истерия сред запалянковците.