Ден преди да изтече крайният срок за внасяне на номинации за нов състав на Централната избирателна комисия (ЦИК), процедурата е обгърната в мъгла. Въпреки заявките на ГЕРБ, че няма нужда от смяна на постоянно действащата изборна администрация на прага на организирането на изборите за Европейски парламент (вероятно на 26 май) източници на Клуб Z споделиха, че управляващата партия смята да промени половината от настоящите членове от своята квота. В БСП пък подмяната ще е масова. От левицата щели да свалят доверието си и от председателката Ивилина Алексиева, която иначе бе предложена от гражданската квота.

Алексиева се счита за лична номинация на Мая Манолова. Тя идва като предложение от Института за модерна политика, създаден от Борислав Цеков. Алексиева бе негов изпълнителен директор. Случайно или не именно Цеков и свързаните с него лица, в т.ч. Петър Кичашки, усвоиха стотици хиляди левове от медийните пакети покрай кампанията за референдума, организиран от Слави Трифонов. Случаят страна известен като "Ужилването". Средствата се раздаваха с решения на ЦИК.

 

Мандатът на ЦИК изтича на 21 март. Първоначално от ГЕРБ обявиха, че няма да подкрепят смяна на състава, каквото поискаха от БСП, за да се спази законът. Въпреки че той дава възможност органът по произвеждането на изборите да продължи да работи и след изтичането на мандата, управляващите най-сетне склониха. Преди това обясняваха, че не е релевантно нови хора, без опит по организацията на вота, да поемат тази по евроизборите едва два месеца преди провеждането му.

Според изборния закон партиите в парламента трябва да номинират общо 18 души, включително председател, заместник-председатели и секретар, а тези, които имат евродепутати - по един. Това означава, че ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединени патриоти и "Воля" трябва да излъчат 18 кандидата, а бившите коалиции Реформаторски блок и тази между ВМРО, "България без цензура", Земеделски народен съюз и "Гергьовден" - по един, или общо двама. 

Равносметката показва, че засега се очертава новата ЦИК да се състои от 20 души, 10 от които са от ГЕРБ, Обединени патриоти и подкрепящата ги в парламента "Воля". С последните изменения в Изборния кодекс бе решено, че когато ВАС върне решение на комисията, защото не е успяла да се произнесе по даден казус с квалифицирано мнозинство от 2/3, то пак ще трябва да гласува, но вече с мнозинство от 50 плюс един. Или с други думи - сега на практика управляващите, заедно с "Воля" почти са си осигурили въпросното мнозинство.

Според правилата членовете на ЦИК отразяват разпределението на партиите в парламента според големината им без никоя от тях да има превес. Изчислението на председателя на правната комисия Данаил Кирилов сочи следото - ГЕРБ да има 7 членове, БСП - 6, ДПС - двама, ВМРО също двама, "Воля" - един. Ръководството на комисията (председателят, заместниците и секретарят) се избират от Народното събрание, а останалите членове се назначават с президентски указ, в т.ч. предложените от извънпарламентарните партии, които имат евродепутати.

Още с откриването на процедурата по подмяна депутатът от ДПС Хамид Хамид даде заявка, че в Движението са доволни от своите представители и промени са малко вероятни. От квотата на ДПС в момента са секретарят Севинч Чолакова, Метин Сюлейман и Ерхан Чаушев. Един обаче все пак трябва да отпадне.

От Обединени патриоти, които имат членове поотделно - бившата коалиция Патриотичен фронт, в която влизаха ВМРО и НФСБ, имат един член, а "Атака" - двама, все още нямали решение за номинациите. Все пак се очаква "воеводите" и НФСБ да номинират сегашния си представител Бойчо Арнаудов. Какво ще правят хората на Волен Сидеров обаче не е ясно. Във вторник въпросът е бил поставен на заседание на парламентарната група, но депутати разказват, че е останал без разрешение. Сега от квотата на "Атака" са зам.-председателката Мария Мусурлиева и юристът Владимир Пенев.

ВМРО пък е в още един казус - трябва да излъчи обща номинация с бившата коалиция, с която Ангел Джамбазки и Николай Бареков станаха евродепутати, т.е. "воеводите" трябва да се разберат най-малкото с Бареков, с когото са в обтегнати отношения. Самият Бареков прояви амбиция да стане член на ЦИК. Иначе представител на "България без цензура" в сегашната ЦИК е Катя Илиева. От ВМРО са изпратили писмо до президентството с питане за процедурата и са получили отговор - да прочетат в закона.

Единственият ясен до момента кандидат е Ивайло Ивков, избран от квотата на Реформаторския блок. Макар обединението да не съществува вече като такова, Ивков е събрал необходимите подписи в подкрепа от всичките му представители.

Засега не е ясна съдбата на Цветозар Томов от гражданската квота, подкрепен от ГЕРБ. Томов често е опозиция на решенията на най-голямата партия, а наскоро Кирилов даде заявка, че ще ревизира работата на някои членове.