Русия не възнамерява да влиза в нова надпревара във въоръжаването, заяви президентът Путин на съвещенание по проблемите в развитието на Военнопромишления комплекс на страната, предаде ИТАР-ТАСС.

"Който иска нека да развихря нова надпревара във въоръжаването", подчерта руският лидер. "Ние в подобно състезание, разбира се, няма да участваме", допълни той. Подобно развитие на събитията е абсолютно изключено според него. "Ще изхождаме от реалните прогнози", обобщи Путин.

Владимир Владимирович лично оглави Военнопромишлената комисия, която досега бе под крилото на правителството. Това, според него, щяло да повиши нивото на комисията и да я направи по-гъвкава при решаването на организационните въпроси. За заместник на комисията е назначен вицепремиерът Рогозин.

Очевидно недоволен от досегашната дейност на комисията Путин заръча да се анализира негативният опит в предшестващите програми. Особено той подчерта да се прегледат недоработките и лошата организация, които са довели до провал на изпълнението на съответните поръчки.

"Необходимо е да се разчетат потенциалните заплахи за военната сигурност на Русия. И на всяка от тях да се даде достатъчно адекватен отговор", изтъкна държавният глава.

"Нямаме намерение да прекъсваме сътрудничеството с чуждестранни партньори, но отчитайки рисковете, нашата промишленост е длъжна сама да произвежда критично важни компоненти, оборудване, материали, както и да внедрява съответната модерна технология", заръча още кремълският лидер.

Путин очевидно е научил добре уроците на историята и отлично помни, че една от основните причини за рухването на СССР бе разполагането през 80-те години на миналия век от американския президент Рейгън на ракети със среден радиус на действие в Европа, коментираха веднага експерти по международните отношения. Съветският съюз нямаше финансови възможности да настигне САЩ в надпреварата във въоръжаването и заедно със застоя в икономиката това се оказа решаващ фактор за разпада на Червената империя.