Конституционни съдии, специалисти в борба с корупцията, изборни експерти, партийци и един отцепник. Такива са част от номинациите за членове на новата Централна избирателна комисия (ЦИК), които партиите предложиха днес.

Със сигурност нов мандат няма да получи сегашната председателка Ивилина Алексиева, която иначе бе предложена преди пет години от гражданската квота. Нито една формация в Народното събрание не я припозна, в това число БСП, която в миналото я подкрепи за поста.

Алексиева се счита за лична номинация на Мая Манолова. Тя дойде като предложение от Института за модерна политика, създаден от Борислав Цеков, като бе негов изпълнителен директор. Случайно или не именно Цеков и свързаните с него лица, в т. ч. Петър Кичашки, усвоиха стотици хиляди левове от медийните пакети покрай кампанията за референдума, организиран от Слави Трифонов. Случаят страна известен като "Ужилването". Средствата се раздаваха с решения на ЦИК.

ГЕРБ

Въпреки че първоначално от ГЕРБ не искаха да отварят процедурата за избор на нов състав на ЦИК с мотива, че до изборите за Европейски парламент остават само два месеца и назначаването на хора без опит в провеждането на вота може да затрудни работата, днес представиха три нови имена - което е почти половината от тяхната квота от седем души. Това направи лично председателят на парламентарната група и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

За председател най-голямата партия в парламента предлага дългогодишната съдийка от Върховния административен съд, член на Конституционния съд, избран през 2009-а - Стефка Стоева. Стефка Стоева има опит в решаването на дела по изборния процес като бивш шеф на Четвърто отделение във ВАС, в което отиват жалбите по вота, представи я Цветанов. Стоева е и една от съдийките от КС, отхвърлили Истанбулската конвенция като противоконституционна.

От ГЕРБ поднесоха две изненади с номинациите си. Едната е "откраднат" от БСП сегашен член на Комисията - един от говорителите ѝ - Александър Андреев, а другата - подкрепата за политолога Димитър Димитров, известен като един от най-добрите "изборджии" у нас, издигнат като гражданска номинация.

Андреев и сега е член на ЦИК, но бе предложен през 2014 година от квотата на коалиционния партньор на БСП тогава - БЗНС "Александър Стамболийски" на Спас Панчев. Панчев днес е отцепен от левицата и е независим депутат, крепящ управлението, а понякога дори спасяващ кворума. На въпрос как се е стигнало до номинацията на Андреев от страна на най-големия противник на левицата, Цветанов отвърна, че при предварителните разговори с него той не е посочил да е имало интерес от БСП да го предложи за втори мандат.

От ЦИК изпада обаче социологът Цветозар Томов, който преди пет години бе издигнат от гражданския сектор и подкрепен от ГЕРБ. Томов бе и член на гражданския съвет на Реформаторския блок. Той е считан за един от опозиционерите в Комисията, като още с отварянето на процедурата за подмяна на състава ѝ неофициално се знаеше, че от партията на Бойко Борисов няма да го номинират отново.

Цветанов представи това решение днес като замяна на един представител на гражданския сектор с друг. Т. е. Томов ще бъде заменен с Димитър Димитров. Изборният експерт е бил предложен от Асоциацията на политолозите в България - лично от Румяна Коларова (която бе и шеф на кабинета на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев).

Нов за ЦИК ще е и адвокатът по гражданско право Мирослав Джеров, като Цветанов изтъкна, че е син на известният български юрист и десен политик Александър Джеров.

Останалите номинации на ГЕРБ са на досегашните членове от квотата на партията - Мария Бойкинова, Йорданка Ганчева и Георги Беханов.

БСП

Както се и очакваше, БСП направи "чистка" в своята квота от сегашни представители. Само един от кандидатите й е член на сегашната ЦИК - Таня Цанева. Тя щяла да осигури приемствеността, с която "някои плашели", представи номинациите в партийната централа, а не в парламента депутатът и член на правната комисия Крум Зарков.

Николай Николов - когото от левицата номинираха за кандидат за председател на новата КПКОНПИ, но бе предизвестено, че антикорупционната комисия ще бъде оглавена от Пламен Георгиев, също е сред номинираните от левицата.

"Неговият опит може да послужи за връщане на законността в изборния процес", мотивира кандидатурата му Зарков.

Останалите имена са Емил Войнов, специалист по комуникационни и информационни технологии и трите "партийки" Цветанка Георгиева, Силва Дюкенджиева и Силвия Стойчева.

Първата от 16 години работи в отдел "Избори" на "Позитано" 20, втората вече е била в ЦИК от квотата на БСП, а третата - председател на общинския съвет в Самоков.

"Единствените указания, които сме дали на тези номинации, свързани с БСП е да спазват и да следят за спазването на закона."

"Александър Андреев е бил номинация от квотата на земеделците на г-н Спас Панчев, който наскоро помолихме да си отиде - защото си сътрудниче с ГЕРБ. Това е още една проява на това сътрудничество", коментира фактът, че номинацията на Андреев сега идва от ГЕРБ.

Кой от шестимата номинирани ще бъде предложен за зам.-председател или секретар на ЦИК, тепърва щяло да се уточнява.

ДПС

Още с откриването на процедурата по подмяна депутатът от ДПС Хамид Хамид даде заявка, че в Движението са доволни от своите представители и промени са малко вероятни. От квотата на ДПС в момента са секретарят Севинч Солакова, Метин Сюлейман и Ерхан Чаушев. Един обаче все пак трябваше да отпадне и това е Сюлейман.

"Обединени патриоти"

Коалицията от ВМРО, НФСБ и "Атака" - "Обединени патриоти" предлага сегашния член на ЦИК Бойчо Арнаудов, както и новото лице - адвокатката Таня Йосифова. Любопитното тук е, че нито един от двамата не е номинация на "Атака". Арнаудов е от "квотата" на хората на Красимир Каракачанов, а Йосифова - на тези на Валери Симеонов. Сега "Атака" има двама членове в Комисията, единият от които (Мария Мусурлиева) дори е заместник-председател. Другият е Владимир Пенев. 

"Воля"

Без изненада, "Воля" номинира сегашния си представител в ЦИК, който вероятно по случайност е и сестра на депутатка от партията Полина Цанкова-Христова. Става дума за Кристина Цанкова-Стефанова.

Реформаторски блок

Първият ясен кандидат бе този на несъществуващия вече Реформаторски блок Ивайло Ивков. Ивков и сега е член на ЦИК. Макар обединението да не съществува вече като такова, Ивков е събрал необходимите подписи в подкрепа от всичките му представители.

ВМРО и "България без цензура"

Първоначално бе съобщено, че коалицията между ВМРО, "България без цензура" на Николай Бареков, Земеделски народен съюз и "Гергьовден" няма да попълни квотата си в ЦИК. Според зам.-председателя на ВМРО Искрен Веселинов разговори дори не били водени. В хода на деня обаче се появи информация, че договорка все пак има - и тя е за сегашния член на ЦИК от ББЦ Катя Илиева. В последствие се оказа, че тя ще е номинацията на бившата коалиция, изпратила Ангел Джамбазки и Бареков в Европарламента. Иначе самият Бареков имаше амбиция да стане член на Комисията, но "воеводите" категорично отказаха да подкрепят една такава кандидатура.

50+1

Според правилата членовете на ЦИК отразяват разпределението на партиите в парламента според големината им без никоя от тях да има превес. Изчислението на председателя на правната комисия Данаил Кирилов сочи следото - ГЕРБ има 7 членове, БСП - 6, ДПС - двама, ВМРО също двама, "Воля" - един. Всяка партия или коалиция, която не е представена в Народното събрание, но има евродепутат, има право също на един член.

Ръководството на комисията (председателят, заместниците и секретарят) се избират от Народното събрание, а останалите членове се назначават с президентски указ, в т.ч. предложените от извънпарламентарните партии, които имат евродепутати.

Равносметката показва, че от общо 20 души в новата ЦИК (засега), 10 са от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и подкрепящата ги в парламента "Воля". С последните изменения в Изборния кодекс бе решено, че когато ВАС върне решение на комисията, защото не е успяла да се произнесе по даден казус с квалифицирано мнозинство от 2/3, то пак ще трябва да гласува, но вече с мнозинство от 50 плюс един. Или с други думи - сега на практика управляващите, заедно с "Воля" почти са си осигурили въпросното мнозинство.

Стъкмистика

При представянето на номинациите на ГЕРБ Цветан Цветанов не пропусна коментарите по адрес на социалистите, които все така отказват да участват в парламентарния живот. 

"Ще подкрепим техните номинации без дори да ги коментираме", даде заяка Цветанов.

И призова депутатите на БСП "да влязат в парламента като посетителска група", без да натискат копчетата на пулта за гласуване. 

ГЕРБ щяла да подкрепи дори Юрий Асланов - въпреки че бил "един идеолог много добър в стъкмистиката". Или поне такава информация е имал Цветанов - че Асланов ще бъде номиниран за член на ЦИК.

Цветанов намекна и че с искането си за смяна на състава на Комисията от левицата целели разчистване на неудобните членове.

Задочно отговори на зам.-председателя на ГЕРБ даде Зарков. Той посочи, че БСП все така няма да влезе в зала - дори, за да гласува собствените си номинации, но лично той щял да отиде, за да ги представи.

"Няма такова основание, не е разчистване на сметки. Тези хора са професионалисти и съм сигурен, че и тези, които наричате "вътрешна опозиция" ще ги припознаят като такива, те са работили с тях", посочи той на въпрос опитва ли се да се отърве БСП от членовете на ЦИК, избрани по времето на вътрешната на лидерката Корнелия Нинова сега опозиция.