Британският външен министър Джереми Хънт ще обяви днес възприемането на "доктрина за възпиране", включително икономически и дипломатически контрамерки, за предотвратяване на кибератаки, които могат да опорочат изборите, предаде Ройтерс.

Великобритания ще се стреми да изправя пред правосъдието отговорните за киберпрестъпления като част от засилващите се ответни действия на Запада срещу страни, които се надяват да повлияят на изборите чрез дезинформация и манипулиране на избирателите, се очаква да заяви Хънт в реч в Глазгоу.

"Ще се стараем за открием коя държава или друг извършител стои зад всяка злонамерена киберактивност", се казва в публикувани откъси от речта на министъра.

Няколко западни страни отправиха през октомври миналата година съгласувани обвинения към Русия, че води, както те твърдят, глобална хакерска кампания. Русия отхвърли обвиненията.

В САЩ специален прокурор разследва намеса на Русия в президентските избори през 2016 г. и възможен сговор с кампанията на Доналд Тръмп. Москва отрича да се е намесвала, а президентът Тръмп заяви, че сговор не е имало.

В речта на Хънт се казва, че няма доказателства чужди държави да са се месили в британски избори, но че неназовани вражески държави възнамеряват да използват киберпространството, за да подкопаят западните демокрации.

"Някои събития показаха, че нашите противници гледат на свободните избори - и откритостта на демократичната система - като на ключови уязвими места, които могат да бъдат експлоатирани", казва Хънт.

Той заявява, че има авторитарни режими, които разполагат с такива начини за дестабилизиране на свободните общества, на които диктатори от миналото биха завидели.

Британските мерки може да включват публично назоваване на извършителя и неговите съюзници, разкриване как е била осъществена акцията и изправяне на съд на отговорните, за да се покаже, че те не стоят над закона, отбелязва Ройтерс.

Хънт ще заяви също, че Великобритания, като част от Европейския съюз, се е съгласила миналата година да налага санкции, за да засили отпора на кибератаките и да прокара нови ограничения върху предизборните кампаниите в интернет на политическите партии.

"След Брекзита Обединеното кралство ще може да налага киберсанкции на национален принцип", ще каже още в речта си министърът.