Германецът Клаус О. получи вчера доживотна присъда за опит за убийства и причиняване на тежки телесни повреди на свои колеги. Най-тежкото наказание произнесе съдът в град Билефелд, федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Мотивите за престъплението остават неясни. Според разследващите Клаус О. просто е искал да види съсипани колегите си.

57-годишният Клаус О. действително ще доживее дните си зад решетки, тъй като присъдата изключва замяна на наказанието. Според германския наказателен закон доживотната присъда може да бъде заменена с условна най-рано след 15 години излежаване на наказанието, ако осъденият покаже добро поведение и престане да представлява опасност за обществото. Това за Клаус О. е изключено.

По време на процеса, започнал през ноември м. г., подсъдимият не отрони и дума.

Съдът прие искането на прокуратурата за налагане на доживотна присъда без право на замяна поради доказани многократни опити за убийство и нанасяне на тежки телесни повреди на негови колеги. Те са работили в завода за производство на арматура “Ари арматури”, намиращ се на 20 км от Билефелд, заетите са 800 души. Клаус О., който от 38 години е работил във фирмата като шлосер, е приготвял сандвичи за паузите, осигурявал е и безалкохолни напитки, разбира се срещу заплащане. Сандвичите е поръсвал с прах, съдържащ тежки метали, отрова е вкарвал и в напитките.

На един от колегите на Клаус, който от 2018 г. е с увредени бъбреци и три пъти седмично е на диализа, му направило впечатление, че върху сандвича му има бял прах. Замислил се е, направил е снимка и е уведомил ръководството на завода. То разпорежда инсталиране на видеонаблюдение в залата за почивки. На снимковия материал, приет сега от съда като доказателство, се вижда как Клаус О. ръси сандвичите с прахообразна субстанция преди колегите му да са пристигнали. Двама от тях получават тежки бъбречни увреждания. Най-тежко е положението на друга жертва – Ник Н. Мъжът получава нелечимо мозъчно увреждане и е в будна кома. Неговите родители присъстваха в съдебната зала по време на произнасяне на доживотната присъда срещу Клаус О.

Случаят с Ник Н. е особено трагичен. През лятото на 2016 г. младият мъж внезапно получава отравяне с живак, въпреки, че никога не е имал досег с отровния тежък метал. И до днес 29-годишният мъж е в кома без надежда да оздравее.

По време на разследването в къщата на Клаус О. в Билефелд е открита лаборатория за отрови, където престъпникът е смесвал вредни за здравето субстанции. Сред откритите от следователите отрови са били живак, олово и кадмий. Според дозировката и честотата на прием всяка от трите субстанции може да доведе до тежки увреждания на органи и до смърт.

В хода на разследването се установяват 21 случая на съмнителни отравяния.

Преди да произнесе присъдата вчера, председателстващият съдебния състав Георг Цимерман изрече:

“Ник Н. съществува само като подобие на самия себе си. Всички жизнени функции са умрели. В научната литература за последните 100 години неговите признаци на отравяне са регистрирани само три пъти в цял свят.”

Поглежда към родителите на Ник и допълва:

“Но той продължава да бъде обичан.”

Майката държи ръката на съпруга си и плаче. Синът й е в будна кома и няма надежда да оздравее. До края на живота му за него ще се грижат родителите му.

Съдия Цимерман посочи също, че Клаус О., който е баща на две деца, в лабораторията си, намираща се в мазето на къщата му, непрестанно е смесвал отровни вещества. Единствената му цел е била да отрови свои колеги. Смесите, които Клаус О. е използвал, са били по-отровни от бойните отровни вещества по време на Първата световна война.