СИМОНА РУСЕВА

Ще ми се пръсне сърцето, ако се разпилее това семейство от нации, което сме изградили.

Това заяви днес в емоционална реч в Единбург британският премиер Дейвид Камерън.

Той е решен да “вразуми” шотландците преди референдума на 18 т. м. Тогава те ще трябва да решат отцепват ли се или не от Великобритания. 

Положението е драматично, сочат последните социологически проучвания. “За независимост” са 51 на сто от имащите право на глас.

Камерън отправи и закана – при обяваване на независимост Шотландия да не се надявала да запази паунда като разплащателно средство: “Изключен е валутен съюз с една независима Шотландия, това просто не може да функционира!”
Британският премиер се опита да отрезви решилите да поемат към самостоятелност на Шотландия. Това не било като на парламентарни избори – сега харесваш една партия, след 5 години гласуваш за друга.

“Мисля, че много хора се заблуждават, че в този случай ставало въпрос за обикновен вот. Не можеш след 5 години, когато торите са ти втръснали, да пуснеш бюлетина за лейбъристите. Това не са парламентарни избори. Това не е решение за следващ парламентарен период, а за следващия век”, изрече Камерън.

Той направи хитър политически ход, като покани в Единбург да го придружи политическият му противник – лидерът на опозиционните лейбъристи Ед Милибанд. Преди да се отправят към шотландската столица двамата обявиха: “Има много неща, които ни разделят. По една точка обаче сме абсолютно единни – по-добре е в Обединеното кралство да сме заедно.”
“Better together” (по-добре заедно) е мотото на кампанията на шотландските противници на отцепването от Великобритания.

“Трябва ли Шотландия да стане независима държава?” На този въпрос 4,2 милиона избиратели са призовани да отговорят след 8 дни. С гласа си те ще решат дали през 2016 г. северната част на Острова се отцепва от Великобритания. Мнозина вярват, че така ще запазят 91 на сто от пирходите от добива на нефт и благоденствието им е гарантирано. 

Официален Лондон се опитва да смири радетелите за самостоятелност с обещания за данъчни облекчения и повече административна самостоятелност.

“Като не успяха да ни уплашат, сега се опитват да ни подкупват”, контрират инициаторите на референдума. 

Той се подкрепя от 200 крупни шотландски предприемачи. Към тях се присъедини и носителят на “Оскар” Шон Конъри, сам той шотландец. Обстановката била крайно подходяща и моментът не бивало да се пропуска, написа известният актьор в сп. “Цицеро”. 

Последваха го 2000 хора на изкуството, писатели, музиканти и дизайнери. Шотландия щяла да се върне към идентичността си, щял да настъпи не само културен ренесанс, а и разцвет на демокрацията и икономиката.

Срещу тях се изправиха 200 знаменитости от музиката, филмовото изкуство и науката, сред които Мик Джагър, Джуди Денч и Стивън Хокинг.

Елизабет Втора засега пази мълчание. Според осведомени тя била в покруса. Единственият неин цитат в британската преса е: “Нима аз ще съм последната кралица на Обединеното кралство?”

Отговорът ще дойде на 18 септември тази година.