Бившият американски президент Джими Картър предложи да посети Северна Корея, за да се опита да извади преговорите между Тръмп и Ким от задънената улица, в която попаднаха след срещата на двамата в Ханой. Това заяви пред "Политико" демократът Ро Кана от Камарата на представителите (долната камара в Конгреса).

През 1994 г. Картър става първият американски президент, който посещава Северна Корея. Там се среща с Ким Ир Сен - основателят на Северна Корея и дядо на настоящия лидер Ким Чен-ун. Двамата разработват двустранен "постeпенен план, за да се достигне мир и да се работи в посока към денуклеаризация", заяви Кана.

Картър, който вече е на 94 години, не пътува повече, но според Кана има готовност да посети Северна Корея с одобрението на администрацията на Тръмп. Конгресменът отбеляза, че бившият президент е "може би единственият човек в нацията", който е поддържал директен контакт с дядото на Ким, който е сакрализиран от севернокорейците. 

Според Кана Картър може да подпомогне Тръмп в преговорите за ядрено разоръжаване с Ким, след като двамата лидери се разделиха в Ханой без да постигнат споразумение.

Засега нито Картър, нито Белият дом са коментирали думите на Кана.

Демократът, който е лидер на САЩ между 1976 и 1980 г., е критикувал политиките на настоящия президент и е наричал управлението му "бедствие". Същевременно Тръмп в миналото го е осъждал за това, че не е бил достатъчно твърд като президент.

Кана сподели, че ще се опита да възстанови, "поправи" стратегията от "12 точки за ядрено разоръжаване", над която Картър и Ким Ир Сен са постигнали съгласие и я предостави на сегашната администрация.

Конгресменът допълни, че Робърт Мали, който е специалист по конфликтите и международната политика, също е изразил готовност да помогне в това начинание.

"Администрацията се изправя срещу сериозни дилеми затова как да продължи напред", заяви Мали по имейл, като отказа да поясни каква роля ще заема в преговорите. "Време е да отстъпим назад и да поговорим с тези, които са имали опит в тези дела и са общували със Северна Корея. Президентът Картър се вписва в това описание. Той е поддържал отношения с лидерството на Северна Корея на най-високо равнище, повече от всеки друг американец. Така че - да, ще има полза ако администрацията на Тръмп поговори с него", добави той.

След като Картър води преговари с дядото на Ким, който почива малко след срещата, демократът продължава с усилията да завърши 12-степенното споразумение. Той се среща с президента Бил Клинтън, който се опитва да възобнови разговорите с Ким Чен Ир, бащата на Ким Чен-ун.

Но Клинтън не успява да подпише сделка с Пхенян. При администрацията на Буш-младши Джон Болтън, който тогава и сега е съветник по националната сигурност на САЩ, прекратява опитите за мирни преговори с КНДР.

Ро Кана призна, че не е особено вероятно администрацията на Тръмп да приветства участието на Картър в мирния процес. Но конгресменът отбеляза, че "залозите са много големи", особено след последните доклади, че Северна Корея започва да възстановява ключови ракетни площадки само няколко дни след срещата във Виетнам.

"Фактът, че Картър има готовност да се заеме с Ким Чен-ун, е хубаво нещо", заяви той, като добави, че включването на бившия президент може да е "двойна победа" за Тръмп.

Според Кана президентът може да постигне значима победа на международната сцена, както и признание от демократите в Конгреса.