Службата на ООН за равенството между половете ООН-Жени (UN Women) реши да посвети тазгодишния Осмомартенски празник на търсенето на решения за гарантиране на повече права и възможности за участие на жените във властта и управлението. Откакто през 1975 г. ООН обявява тази дата за Международен ден на жената, всяка година службата задава тона на стотици събития по света, посветени на жените, пише френският в. "Монд".
Понякога критикуван заради маркетингови залитания и заради по-скоро символичния си, отколкото политически характер, 8 март си остава важна дата за равносметка за напредъка и регреса по въпроса за равнопоставеността на половете в много страни. Каква са обаче историческите основи на този празник? Известно е, че става дума за събития, много по-ранни от официалното му провъзгласяване от ООН, но кои са те и защо е избрана точно датата 8 март историците продължават да спорят, отбелязва вестникът.

За първи път идеята за международен ден, посветен на жените, възниква в началото на 20-ти век. Белязано от мобилизация на суфражетките, чиято организация във Великобритания е създадена през 1903 г., движението за борба за правата на жените преживява нов възход през 1909 г., когато в САЩ са организирани национални демонстрации - Американската социалистическа партия определя последната неделя на февруари за ден за ежегодна мобилизация в цялата страна в защита на правата на жените.

През 1910 г. Международната конференция на жените социалистки, свикана в датската столица Копенхаген, в която участват около сто жени от 17 страни, гласува единодушно предложение за обявяване на "международен ден на жените". Това е първата декларация, която призовава да се създаде движение от няколко страни, оглавено от германската журналистка и политичка Клара Цеткин, превърнала се историческа фигура на феминизма.
Колкото до избора на датата 8 март, от 1955 г. в продължение на 30 години около него множество американски историци и дори официалната документация на ООН поддържат мит, тиражиран от медиите. 
"Отбелязването на този ден води началото си от 8 март 1857 г. в Ню Йорк, където работнички шивачки излизат на протест, за да заявят исканията си", пише на 26 февруари 1955 г. в. "Франс нувел", цитиран от историчката Франсоаз Пик. Проблемът е, че нито един исторически документ не споменава това събитие. То не е споменато никога и от Клара Цеткин като основание за международния ден, за който тя настоява.

Произходът на 8 март продължава да е предмет на предположения, но една хипотеза се налага: за 8 март 1917 г., когато се състои стачка на работнички в Санкт Петербург (тогава Петроград) - събитие, за което се предполага, че отприщва руската революция. За да отдалечат феминистките идеали от комунистическия контекст след Втората световна война, по време на Студената война бива лансиран "митът" за протеста на американските работнички от март 1857 г., казва историчката Франсоаз Пик.

Какъвто и да е точният исторически произход, денят 8 март се налага (особено във Франция), когато през 1975 г. Движението за освобождаване на жените използва тази дата да протестира срещу обявената от ООН Международната година на жените, което много активистки смятат за отстъпление от борбата за женски права.

Две години по-късно организацията приема резолюция, в която кани "всички страни да обявят ден от годината за "Ден на ООН за правата на жените и световния мир". Движението за освобождаване на жените иска от тогавашния президент Франсоа Митеран да избере 8 март и така денят започва да се отбелязва във Франция от 1982 г. В САЩ той се отбелязва от 1980 г., допълва "Монд".

Половата дискриминация намалява световния доход с 6 трилиона

Страните по света отбелязват напредък по отношение на равенството между половете, но законова дискриминация и социални норми възпрепятстват прогреса, посочи в Деня на жените, Осми март, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от ДПА, съобщава БТА.

В доклад за Международния ден на жената организацията, обединяваща 36 страни, отбелязва, че държавите с по-силно равенство между половете извличат икономически ползи. 

Нивата на дискриминация, наблюдавани в момента, намаляват световния доход с 6 трилиона долара или 7,5 на сто, отбелязва ОИСР в индекса си за социалните институции и половото равенство за 2019 година. 

Според организацията ниските нива на дискриминация са резултат от дългосрочни политически и социални инвестиции в равенството между половете. 

Докладът отбелязва промяна във възприятията през последните години, като броят на жените в света, според които домашното насилие е приемливо при определени обстоятелства, е намалял от 50 процента през 2012 г. до 27 процента през 2018 година. 

От последното издание на доклада през 2014 г. 15 страни са криминализирали домашното насилие, 15 са забранили момичета под 18 години да сключват брак, а 8 са приели законодателство за балансирано представителство на мъжете и жените на изборни длъжности. 

Докладът класира 120 държави според нивото на полова дискриминация, което е най-ниска в Европа, а най-висока - в Африка.

Най-добри резултати показва Швейцария, която получава едва 8 точки по скала от 0 до 100 от най-слаба към най-изявена дискриминация. Най-лошите резултати са на разкъсвания от война Йемен, който набира 64 точки. 

Много страни в Близкия изток и Северна Африка не са включени в класацията, нито пък Китай. 

България получава 23,4 точки, което я поставя в по-лоша позиция спрямо Румъния (16,6 точки), макар и по-напред от Гърция (27,1 точки) 

Протест в Барселона.

Протести, маршове и демонстрации по цял свят

Хиляди жени в Испания стачкуваха днес, присъединявайки се към милиони други по света, настоявайки за равноправие между половете в света и за преодоляване на неравното заплащане, на насилието и повсеместното неравенство, предаде Асошиейтед прес. Много жени не се явиха на работните си места в офисите и фабриките из цялата страна, други прекратиха домакинската си работа, или пък повериха на мъже задълженията си като гледачки на деца, болни и възрастни хора, за да отбележат Международния женски ден. 

Двата главни работнически синдиката бяха призовали за 2-часово спиране на работа, но т.нар. Осмомартенска комисия, обединяваща защитници на правата на жените, заяви, че стачката трябва да продължи 24 часа.


Под лозунга "1000 причини" по-късно днес са насрочени демонстрации в десетки испански градове, включително и столицата Мадрид, където още се помни масовият протест, състоял се миналия март. 

Общонационални стачки и символични шествия и демонстрации в защита на правата на жените има днес на много места в Италия, предаде ТАСС. 24-часова стачка обявиха транспортните синдикати. Тя обхваща метрото и наземния транспорт, включително такситата и влаковете за регионални пътувания, с изключение на обществените превози в пиковите сутрешни и вечерни часове. 

За 4 часа прекрати работа персоналът на авиокомпания "Алиталия", което доведе до промяна на разписанията и до анулиране на някои вътрешни и международни полети. 
Протестната акция срещу нарушаването на основни права бе подкрепена от редица образователни и медицински учреждения, държавни и частни компании. Такава акция в Международния женски ден вече стана традиция в Италия и още 60 страни. Макар тя да е анонсирана като "всеобща феминистка стачка", към нея се присъединяват и трудещи се мъже. 

В обръщение за 8 март в Германия партия Левите, цитирана от ДПА, обяви данни, разкриващи, че бедността сред жените в най-развитата страна от ЕС е по-често срещана, отколкото сред мъжете. Цитират се данни от Евростат - статистическата служба на ЕС, които показват, че през 2017 г. 7,1 млн. жени в Германия са били застрашени от бедност, срещу 6,1 млн. мъже. За застрашени от бедност в страната се смятат всички, чиито доходи са под 60 процента от средните.
Депутатката Сабине Цимерман от Левите обвини правителството, че си затваря очите за рисковете от бедност сред жените. Според данни на Федералната агенция по заетостта, цитирани от Левите, над 27 процента от жените с договори за пълен работен ден спадат към категорията на нископлатените, срещу само 16,2 процента от мъжете, а средният месечен доход на жените на пълен работен ден е 2920 евро срещу 3372 на мъжете. 

Прояви в Белгия

 

Графити на 8-ми март в Кабул върху сградата на Министерството, което се занимава с въпросите на жените.
Рози за празника в Германия.
Шествие за правата на жените в Киргизстан.

Няма нищо за празнуване

Макар в някои части света днешният Международен ден на жената да е официален празник, няма нищо за празнуване, написа в редакционна статия "Швебише цайтунг", цитиран от ДПА.

Международният ден на жената не е ден за тържества. Няма нищо за празнуване.

Той обаче е важен и необходим. Докато жените продължават да бъдат потискани и експлоатирани, докато печелим по-малко за същата работа, докато жените на високи постове са изключение, докато се налага да се борим два пъти по-упорито за същото признание, докато се водят дебати за полово-коректната риторика, докато се проявява търпимост към сексуалния тормоз, дотогава този ден трябва да съществува, за да насочва вниманието към тези несправедливости, посочва южногерманският вестник.

За да има трудова равнопоставеност е необходима промяна най-вече в мисленето на хората. Цветя за деня на жената, какъвто е обичаят в някои части на Германия? Моля ви, недейте! Мъжете ще помогнат много повече на нас, жените, ако използват този ден да ни попитат къде се чувстваме подложени на несправедливо отношение, какво ни вбесява, къде няма равенство. Когато жените постигнат равнопоставеност в обществото, Международният ден на жената може да стане и празник, допълва вестникът. 

Ето и как отбелязват празника китайски делегатки във Всекитайското събрание на народните представители.
Феминистки марш в Найроби, Кения.
Ден преди 8 март американският президент Доналд Тръмп заедно с дъщеря си Иванка на среща с представителки на женски движения, преди да подпише меморандум за създаването на Инициативата за глобално развитие и просперитет на жените. Тръмп ще предложи 100 млн. долара от бюджета за 2020 г. на САЩ да отидат за световен фонд на жените, ръководен от дъщеря му Иванка.
Денят на жената във Филипините.
Президентът на Франция Еманюел Макрон заедно със съпругата си Брижит домакинстваха в Елисейския дворец церемониято по връчването на наградата "Симон Вейл". Тази година отличието отиде при камерунската активистка Айша Думара Нгатансу, която работи срещу принудителните бракове, както и другите форми на насилие над момичета и жени. 
Катманду, Непал. Детски хор се подготвя за участие в празненство по случая Осми март.
В Русия Денят на жената е повод да се поднасят цветя и да се празнува, а не време за напомняне за нуждата от равенство между половете.
Фотосесия, поръчана от Министерството на отбраната - балерини с въоръжени до зъби войници, в Екатеринбург, Русия.