Най-младият лектор в университета на Кеймбридж е българин - 29-годишният астрофизик Деян Михайлов.

Как е възникнала Вселената и кои са тайните на Космоса? Тези въпроси си задава той. Роден през 1990 г. в София, Деян завършва Математическата гимназия, но България се оказва тясна за търсенията му. След средното си образование заминава да учи физика в университета в Оксфорд, а след това - магистратура и докторска степен в Кеймбридж.

Докторската му дисертация е върху използването на гравитационните вълни за изследване на фундаменталните закони на физиката.

През 2015 г. става най-младият лектор в Кеймбридж - още със започването на магистратурата си. Интересите му са насочени към използване на квантови алгоритми за програмиране на изкуствен интелект.

„Когато реших да кандидатствам в университет след средното си образование, се замислих кое е нещото, което най-много ме вълнува и което искам да направя в живота си. Това за мен беше да разбера повече за Вселената и да помогна за общото познание в тази област”, разказва той в предаването „Тази събота” по бТВ.

Деян Михайлов помни много добре първата лекция, която е изнесъл.

„Забележителното беше това, че аз бях доста по-млад от повечето хора, които я посетиха. Тогава съм бил на 22-23 г., рече той. - Доста хора и тогава, и сега ме подценяват. Не им отговарям нищо, просто продължавам да водя лекцията.”

Една от причините да избере Кеймбридж за своята доктурантура е Стивън Хокинг.

„Тогава той беше активна част от научното общество, все още водеше лекции и участваше в научни разработки. Въпреки че нямах възможността лично да работя с него, съм имал честта да разговарям с него и да обсъдя някои от идеите си. Дори преди няколко години той присъства за кратко на един мой семинар, каза Деян Михайлов. - Чувствах се изключително възторжен, но също така осъзнавах и голямата отговорност, която поемам.”

Той признава, че не вярва в Бог, но знае, че много световноизвестни физици са вярващи:

„За мен, когато претегля аргументите „за” и „против” съществуването на Бог, не мога за себе си да аргументирам съществуването на някаква висша сила, която стои зад Вселената, затова аз не съм религиозен.”

Вярва в това един човек сам да чертае пътя си, а не да разчита на това, че целият му живот е предначертан от висша сила и той няма мощта да пренареди съдбата си.

„Бях на не повече от 6-7 години, когато много се интересувах защо и как Вселената е безкрайна. Това ме подтикна към изучаването на физика”, заяви още астрофизикът.

Деян обича да свири на китара, да спортува и да пътува. Поставил си е за задача да изкачи няколко върха в България.

„Преди няколко години изкачих връх Ботев, за тази година съм си поставил като цел може би Вихрен и след това Мусала”, рече той.