Днес (събота) вятърът в Северна България ще се ориентира от северозапад и ще е до умерен, в останалите райони - слаб, предимно от югозапад. Облачността ще е променлива и следобед на отделни места, главно в северозападната половина на страната, ще превали краткотраен дъжд. Максималните температури ще са между 18 и 23 градуса, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), информира "Дарик радио".

Над Черноморието ще има променлива облачност, често намаляваща до слънчево. Максималните температури ще са 19-21 градуса. Температурата на морската вода е 7-8 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините облачността ще е променлива. Главно след обяд на отделни места слабо ще превали. Ще духа умерен до силен, предимно западен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 12 градуса, на 2000 метра - около 6 градуса.

През нощта срещу неделя на изолирани места в Северна и Източна България ще превали краткотраен дъжд. В неделя вятърът от запад-северозапад временно ще се усили. Облачността ще е променлива, по-често до слънчево. Температурите ще са без особена промяна.

Още в понеделник следобед и главно във вторник обаче средиземноморски циклон ще донесе над Балканите и над страната ни дъжд, а в планините дори сняг. Температурите чувствително ще се понижат и максималните във вторник следобед вече ще са до 5-6 градуса. Вятърът от запад, а по-късно и от североизток ще се усили. В Предбалкана и по високите западни полета е възможно да има и сняг.

В планините ще се образува нова снежна покривка, което ще е добре за любителите на зимните спортове, тъй като ще удължи сезона. Възможно е да има и транспортни проблеми през старопланинските проходи и в Родопите.

Кратката зима обаче ще отмине само за 24 часа и още в сряда времето ще започне чувствително да се подобрява. Дневните температури все пак ще останат ниски. Сутрешните градуси в сряда и четвъртък на места ще бъдат под нулата.

До края на следващата седмица времето ще е сравнително добро. Температурите след бързото захлаждане ще продължат да се повишават.

След 16 март нови средиземноморски циклони ще влияят на времето над страната. Ще последва ново влошаване и дни с валежи от дъжд, а в планините и от сняг.