Вицепремиерът Томислав Дончев изглежда е поядосал представители на прокуратуратурата покрай новината, че е направил собствена проверка и е пратил документи на държавното обвинение по преписката срещу министъра на културата Боил Банов. Това се подразбра от думи на зам. главния прокурор и шеф на Специализираната прокуратура Иван Гешев пред БНТ. 

Става дума за случая "Ало, Банов съм" с изнесените от БСП аудиозаписи на министъра, в които се говори за строежа и реставрацията на Ларгото - част от проекта "Антична Сердика" в центъра на София. Държавното обвинение започна проверка има ли ощетяване на държавата с около 700 000 лв. заради това, че Министерството на културата не е поискало неустойка от строителя за забава на проекта и се е опитало да прикрие това с допълнително издадени документи. 

Преди ден се разбра, че обвинението е било приключило работа по случая, но заради подадени от Дончев документи проверката трябва да се удължи - за да бъдат анализирани данните на вицепремиера. Последният отговаря за еврофондовете, а ремонтът на Ларгото бе направен по европейски проект. 

"В рамките на шегата - явно г-н Дончев иска да ни става колега...

Не знам на какво основание г-н Дончев е правил своя проверка, по всяка вероятност това дублира работата на прокуратурата", обяви пред националната телевизия Гешев в отговор на въпрос как върви работата по случая "Ало, Банов съм".

Според зам. главния прокурор е твърде възможно така наречените нови документи да са вече известни на прокуратурата, но тя е длъжна да ги анализира, а оттам - да удължи проверката срещу Банов. Освен това Дончев бил пратил папката "с едно бланкетно писмо", вместо да обясни какво се съдържа в нея.

Не било ясно дали става дума за документи, които доказват някакво престъпление или обратното - показват, че няма нарушения, твърди Гешев. Той не каза и с какво заключение е била приключена проверката в Министерството на културата преди появата на новите папки. 

"Едно бланкетно писмо... Прилича ми на измиване на ръцете, но това е мое житейско разсъждение", заяви по адрес на вицепремиера зам.-главният прокурор.

Самият Дончев се обърна към прокуратурата още когато излязоха аудиозаписите, за които се твърди, че са направени в кабинета на Банов във времето, когато течеше ремонта, а той самият бе заместник на министър Вежди Рашидов. 

"Не мисля да участвам в това състезание"

Към момента Гешев няма намерение да се кандидатира за главен прокурор, стана ясно още от думите му. Мандатът на Сотир Цацаров изтича към края на годината, затова и се очаква наесен да започне процедура по избора на негов наследник на поста. А заместникът му логично е един от "заподозрените" потенциални претенденти. Гешев обаче заяви, че изобщо не мисли за това, той е заместник на Цацаров и си върши работата, която той му възлага. 

"Не мисля да участвам в това състезание, имам си доста подробни съображения, и лични", заяви Гешев тази сутрин пред БНТ.

Чакат се 6 обвинения в НОИ в Силистра

За разкритата схема за източване на пенсионни фондове в НОИ-Силистра ще бъдат привлечени шест лица, като обвиненията ще са за участие в организирана престъпна група, разказа още Гешев след вчерашната операция на прокуратурата и МВР. Още днес се очаква обвинение да бъде повдигнато и на регионалния началник на осигурителния институт Милен Пенчев, вероятно ще има и допълнителни обвинения за дръжностно престъпление. 

Фалшифицираните пенсионни досиета били маркирани с абревиатура за „силно мой човек“, за да бъдат предвижени бързо, разкри Гешев.

"Не сме бедна държава. Пари има, но се краде много", заключи зам.-главният прокурор по случая.

"Укривателят" на Арабаджиеви - освободен

Мъжът, в чийто дом в Барселона са пребивавали Ветко и Маринела Арабаджиеви до ареста си от испанските власти по искане на България - Георги Семерджиев - е бил освободен, защото швейцарските власти са оттеглили искането за арест и екстрадиция. Това се разбра още от думите на зам.-главния прокурор.
 
 
До вчера се знаеше, че и Семерджиев е бил издирван, но не заради разследването срещу Арабаджиеви. Те двамата пък може да бъдат върнати в България или в рамките на 15-20 дни - ако се съгласят на доброволна екстрадиция, или за около 3 месеца, колкото би отнела съдебна процедура през испански съд, обясни още Иван Гешев.