На шестима е повдигнато обвинение, че са организирана престъпна група (ОПГ), издавала неистински удостоверения за трудов стаж, на базата на които са поучавани огромни пенсии от хора, нямащи право на това. Това се разбра на брифинг на Специализираната прокуратура, ГДБОП и ГД "Национална полиция" в София.

Както е известно, сред задържаните с прокурорска мярка за 72 часа са шефът на Териториалното поделение на НОИ-Силистра, има още бивш служител на осигурителния институт от София, както и цяло едно семейство, което подпомагало схемата.

От думите на прокурор Сийка Милева днес стана ясно, че от усулгите - да получават огромни пенсии, които не им се полагат, са се възползвали дори бивши кметове, зам.-кметове и общински съветници от областта. Засега са установени около 20 "клиенти" на бандата, като се проучва дали срещу тях ще се повдигат обвинения или ще са свидетели.

Най-често са издавани удостоверения за първа категория труд - миньори, като според прокурорите, категорично е доказано, че хората никога не са работили на местата, вписани в трудовите им книжки. Измамите са били и в двете възможни насоки - и в размера на пенсията, както и това да се пенсионират по-рано лица, които изобщо не са имали право на първа категория труд.

Напротив - някои от установените "ползватели" на услугата, въобще не са имали стаж, за да се пенсионират, или биха взимали най-ниската - социална пенсия.

"Говорим за песии от 600 лв. и нагоре, като има и такива на "тавана", казаха днес разследващите.

Групата е работила съобразено с клиента - възнаграждението на бандата е било в зависимост от размера на издействаната пенсия. Както вече бе съобщено, комисионерите са задържали дебитната карта на човека, докато в нея се натрупа полагащата им се "такса". Така при по-висока пенсия понякога банковата карта е оставала у бандата година - година и половина, дори 2 г. Ако пенсията е по-скромна, са разполагали с картата на клиента за по-кратък период.

Ще се преценява на колко от групата ще се иска от съда постоянно задържане под стража, стана ясно още.

Клуб Z напомня, че още при стартирането на масовата кампания срещу фалшиви ТЕЛК решения отпреди месец, зам.главният прокурор Иван Гешев каза, че НОИ практически не контролира по никакъв начин сумите, които излизат от него. Гешев обича да казва, че става дума за милиарди, които "изтичат в пясъка". В това той видя и нужда от законодателни промени.

След последния "удар" на спецпрокуратурата във Варна обаче, съдът пусна всички до един - защото няма никакви събрани годни доказателства дори за "обосновано предположение" и първоначално задържане.