ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

Служебното правителство очаква Европейската комисия да възстанови  в края на октомври прекъснатите плащания по оперативна програма "Околна среда" и по част от оперативна програма "Регионално развитие", съобщи днес в Брюксел Илиана Цанова, служебна заместник министър-председателка по управлението на европейските фондове. Тя и служебната министърка на околната среда Светлана Жекова се срещнаха с еврокомисаря по реигоналното развитие Йоханес Хаан.

"Очакваме към средата на октомври Европейската комисия да дойде в България, така че да се увери в постигнатия напредък и в подобрените системи за управление и контрол и на базата на тази проверка да имаме отново възстановени плащания," каза Цанова пред български журналисти след срещата.

"Служебното правителство е представило в Брюксел план за действие за отстраняване на нередностите", допълни Жекова.

За възстановяването на плащанията по "Околна среда" България приема финансова корекция от 153 милиона лева, които представляват 9,5 на сто върху плащания за 239 проекта на обта стойност 1,6 милиарда лева. К

"Корекция означава, че страната ни не губи парите, а трябва да ги пренасочи към други проекти. Корекцията не е върху цялата програма", подчерта Цанова.

Комисията прекъсна плащанията по тази програма през ноември 2013 година, след като откри нередности в управлението и контрола им. По същите причини по-късно бяха прекъснати плащанията по ОП "Регионално развитие". В тази програма служебното правителство очаква през октомври те да бъдат възстановени за сектора на туризма, докато при друга група прекъснати плащания за развитието на градовете има още процедури, които предшестват възстановяването, каза Цанова. По думите й то може да се очаква до края на годината и условие за това ще е също финансова корекция.  

"Служебният екип в Министерството на околната среда и водите е заварил забавени плащания за 304 милиона лева. Те се обработват изключително интензивно в управляващия орган в МОСВ и вече сме пуснали искания за плащания за 89 милиона лева, които са одобрени и националните бюджет вече ги е превел. От утре почват плащания към бенефициентите на основата на тези верифицирани разходи", каза още Жекова.

При еврофинансирането разходите на получателите по проектите първо се изплащат от бюджета на съответната държава-членка, а след това той изпраща на службите на Европейската комисия фактурите с искания за възстановянането на тези разходи от бюджета на ЕС. В този процес контрол, че средствата са изразходвани според правилата и няма злоупотреби, се извършва както на местно, така и на европейско ниво.

Както Клуб Z писа, днес Министерският съвет реши да поеме плащания от бюджета по европрограми за 750 милиона лева.

"Това, което трябва да разплатим тази година, е около 1 милиард лева, за да не загубим пари по оперативна програма "Околна среда", като до момента нищо не е изплатено", каза Цанова.

"С плащанията от държавния бюджет ние ще можем да префинансираме тези разходи, да ги представим на Европейската комисияза плащане и респективно те да бъдат възстановени на време", допълни тя.

За да не загуби България пари по програма "Регионално развитие", правителството трябва да плаща средно между 90 и 100 милиона лева на месец.

"Това също е осигурено от бюджета", успокои Цанова.