Изтекоха 72 часа от задържането на Ветко и Маринела Арабаджиеви. Очаква се мярката им за неотклонение да се гледа днес от съда в Испания, съобщава бТВ.

На две инстанции двамата трябва да заявят ясно дали биха искали да бъдат екстрадирани в България, или да бъдат съдени в Испания.

Те бяха задържани при акция на испанската полиция. Заедно с тях беше арестуван и Георги Семерджиев - Жоро Шопа, който ги е приютил. Той е издирван от швейцарските власти, но те са се отказали от ареста му и Семерджиев е освободен. 

По информация на пратеника на бТВ в Испания, вероятно Маринела и Ветко са в два различни ареста. Очаквало се и съдът в Мадрид по компетентност да реши да върне ли арестантите в България. Според исланските власти обаче се очаквало, че екстрадицията на задържвния у нас наркобос Хорхе Арбиза ще ускори връщането в София на Арабаджиеви.

Миналата седмица зам.-главният прокурор Иван Гешев съобщи, че се очаква екстрадицията на Арабаджиеви да е факт до 15 дни.

Обявените за международно издирване Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха арестувани на 7 март близо до Барселона. 

Срещу фамилия Арабаджиеви у нас са повдигнати задочни обвинения за пране на пари и данъчни престъпления в особено големи размери. Част от близките им сътрудници и синът им Вълчо са още в ареста в София.

До задържането на Ветко и Маринела Арабаджиеви им се стигна след като испанската полиция е получила сигнал за местонахождението на семейството, което близо половин година успяваше да се укрива в Европа. То е било в курорта Кабрера де Мар край Барселона.

Първоначално семейството - еталон за лукс и разкошен живот, бе обявено за издирване, докато бе на почивка в чужбина - точно по почина по-късно и на семейство Николай и Евгения Баневи. С шумна пресконференция на 1 септември 2018 г. бе обявена операцията срещу фамилията от зам. главния прокурор Иван Гешев, който акцентира върху това, че "пари излизали отвсякъде" и че взели от БНБ банкнотоброячни машини. При Ветко и Маринела обаче само след няколко дни Гешев обяви, че вече не говорим за курортисти, а за бегълци от правосъдието.

Адвокатите им - напротив, даваха обещания, че до няколко дни се връщали от почивка.