Брекзит без споразумение изглежда все по-вероятен. Преговорите не техническо ниво са в задънена улица и британската министър-председателка Тереза Мей не предвижда да пътува днес за Брюксел преди решителния вот по споразумението за излизане от ЕС в британския парламент утре, предаде Ройтерс.

Обединеното кралство има 18 дни до датата за напускане на ЕС (29 март 2019 г.), в която изтичат двете години от подаването на молбата за него, които договорът на ЕС предвижда за условията на развода.

Британският парламент обаче отхвърли с безпрецедентно мнозинство споразумението, което Мей постигна с 27-те други държави от съюза, главно заради клаузите свързани с граничния и митнически режим между Ирландия и Северна Ирландия. Утре Мей трябва отново да представи пред Камарата на общините споразумението с уверения, че причините за несъгласия с него са отстранени.

Малко вероятно изглежда обаче уверенията й да бъдат приети, тъй като развитие на ситуацията по същество няма.

Правителствен източник каза пред Ройтерс, че пробив в преговорите няма и че те не напредват.

Ако това положение се запази, опциите, които остават, са Мей да поиска удължаване на преговорите за излизане от ЕС, за което й е необходимо единодушното съгласие на 27-те или Брекзит без споразумение. Европейските институции дадоха да се разбере, че удължаването не може да бъде до по-късно от изборите за Европейски парламент на 24-26 май т.г. и трябва да бъде обосновано със сериозна причина като избори или референдум.

Преговорите за Брекзит вече се водят между британското правителство и британските депутати, заяви главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние, цитиран от Франс прес.

Той отбеляза, че ЕС вече е направил своите предложения за излизане от кризата.

"Ние направихме конструктивни предложения, за които припомних в петък. Имаше обсъждания през целия уикенд, а сега вече дискусиите и преговорите се водят между правителството в Лондон и парламента", каза Барние при пристигането си за среща в Брюксел с посланиците на 27-те страни в ЕС. 

За тази седмица не са насрочени разговори на политическо равнище с Великобритания за излизането й от ЕС, съобщи днес говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас.

Той потвърди, че снощи председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е разговарял по телефона с Тереза Мей. Двамата ще продължат да бъдат във връзка пре седмицата.

Всякакви договорености по предпазната мярка за ирландската граница трябва да бъдат търсени в преходния срок след „Брекзит“, изтъкна Схинас.

„Оставаме на разположение за срещи по всяко време с британските преговарящи. Готови сме да ратифицираме споразумението с Лондон преди 29 март. Сега е ред на Камарата на общините да приеме важен пакет от решения“, каза говорителят.

 

Пропуснат шанс в събота

 

В събота е имало възможност за постигане на сделка по Брекзит, след като ЕС е посочил законови механизми, които Лондон да използва за едностранно излизане от спорния предпазен механизъм за ирландската граница, но този план бил отхвърлен от правителството на Мей, съобщиха източници от ЕС, цитирани от Ройтерс.
Днес преговорният екип на ЕС за Брекзит информира постоянните представители на останалите 27 страни от ЕС за хода на преговорите.
Британският парламент трябва да проведе нова поредица от гласувания, които започват утре, но двете страни са в челен сблъсък по отношение на т.нар. предпазен механизъм, целящ границата на остров Ирландия да остане отворена след Брекзит. 

"В събота вечерта изглеждаше, че преговарящите екипи са близо до споразумение", беше съобщено на посланиците на страните членки, каза източник, информиран за срещата при закрити врати, цитиран от БТА."Но впоследствие Мей не успяла да убеди кабинета си, което съобщила на председателя на Европейската комисия в телефонен разговор в неделя вечерта".

На посланиците на страните членки било казано, че лидерите на 27-те ще обсъждат Брекзит на 21 март в Брюксел без присъствието на Мей и че по време на двудневната среща няма да има преки разговори с британската министър-председателка.
Посланиците били уведомени също, че Мей не изключва днес да излезе с нова британска декларация за предпазния механизъм.
Брюксел е загрижен, че Мей може да поиска от Камарата на общините да гласува различни варианти за предпазния механизъм, които са били отхвърлени от ЕС, а това няма да улесни постигането на споразумение.