Някъде в седмия час на своите показания пред Конгреса миналата седмица, бившият адвокат на Доналд Тръмп - Майкъл Коен, отправи много сериозно предупреждение за бъдещето на американската демокрация, ако президентът не получи онова, което иска на изборите през 2020 г., пише Кларк Миндок, в. "Индипендънт".

При президентството на Тръмп мнозина дебатират дали той може да бъде импийчнат (отстранен от поста) в първия му мандат, но Коен се безпокои за друго. Той се притеснява, че прочутият бизнесмен, оказал се президент, с поведение на безцеремонен гост у дома и с достъп до ядрените кодове, може просто да откаже да си тръгне и да предаде ключовете от Белия дом, дори и да не бъде преизбран.

"Въз основа на опита от работата ми за г-н Тръмп, аз се страхувам, че ако той изгуби изборите през 2020, няма да има мирно предаване на властта", каза Коен. Тези негови думи предизвикаха почти същата реакция в залата, както и по-късно, в пародийното шоу "Събота вечер на живо" по повод показанията на Коен, в които той нарече Тръмп "расист". Тоест, практически никаква. 

Все пак заслужава внимание, че Коен поставя въпроса какво ще се случи, ако президентът на Съединените щати откаже да напусне поста след изборна загуба. Може ли изобщо да се случи такова нещо?

Интервюирани експерти при подготовка на тази статия посочиха, че не съществува никакъв регламент как се постъпва при такъв сценарий. Както, може би, и самото правителство на Тръмп, САЩ биха се оказали в непозната територия. При предишни случаи в историята на Съединените щати, когато се е стигало до оспорване на президентството по някакъв начин, хладнокръвието е преобладавало в интерес на мирното предаване на властта. 
Ричард Никсън, например, отстъпи пред Джон Кенеди през 1960 г. въпреки няколко обвинения за изборни измами в полза на демократите. Вицепрезидентът Ал Гор прие решението на Върховния съд, че Джордж Буш е спечелил президентските избори през 2000 г., въпреки сериозните въпросителни за честността на резултатите във Флорида. 
Пол Куърк, професор по политология в Университета на Британска Колумбия, признава, че не е мислил много по такъв казус предвид крайно слабата му вероятност, но добавя, че до такъв спор най-вероятно би могло да се стигне в периода между изборния ден и януари, когато президентите полагат клетва. 

"Ако Тръмп прецени изборите за нелегитимни и реши да упорства и да не се оттегля от поста, той би могъл да се опита - не зная дали изобщо би могъл - да арестува своя опонент и да му попречи да се настани в Белия дом, или пък просто ще каже на 21 януари "Няма да напусна", казва Куърк. 

"В някакъв момент ще възникне въпросът: на чии заповеди се подчиняват правоналагащите органи? Защото в крайна сметка нещата ще опрат до използване на сила в една или друга посока", добавя той.
Американската конституция не казва нищо по въпроса как един президент трябва да бъде отстранен, ако загуби изборите и откаже да сдаде властта на своя опонент. Затова е трудно да се спекулира дали някой би имал желанието да изпрати ФБР, или "морските тюлени" (командосите за специални операции - б.р.), които да щурмуват Западното крило (на Белия дом) и да арестуват неотдавна победения (на изборите) Доналд Тръмп. 

Джошуа Сендмън, професор по политология в Университета "Ню Хейвън", казва, че не смята, че Тръмп изобщо ще откаже да се оттегли след избори, защото това би разрушило легитимността на президента. Все пак той предполага - както и другите експерти, цитирани тук, - че силен конгресен и политически натиск ще принуди Тръмп бързо да сдаде поста.

"Първата защитна линия ще бъде Конгресът с натиск от неговата собствена партия, че трябва да подаде оставка или да си тръгне, - казва Сендмън. - Ако той иска да стои в Белия дом, той ще стои в Белия дом. Но пак, хипотетично, това не е необходимо. Белият дом е само символ, а не непременно седалище на властта."

И отново добавя:

"Всички тези предположения са по-скоро научна фантастика. Всичко е чисто хипотетично". 

Противно на апокалиптичното предупреждение на Майкъл Коен и на подобни твърдения на бившето президентско "момче" за политически поръчки Роджър Стоун, интервюираните от "Индипендънт" експерти изразиха съмнение дали може да се стигне до някакъв масов бунт, ако Тръмп загуби изборите през 2020 г., или ако президентският му мандат бъде прекратен след импийчмънт в Конгреса. Както при изборите през 2000 г., решение на Върховния съд в полза на неговия опонент би решило въпроса.

При (електорална) база на президента от около 30 на сто от населението, готово да го подкрепи, това не означава, че всички те непременно ще се надигнат, за да го задържат на поста му, ако той загуби изборите. Едва ли може да се очаква, че голяма част от американското население би се вдигнало на бунт, за да бъде продължено президентството на Тръмп, ако той загуби. 
Според Рос Бейкър, американски политически експерт от университета "Рътджърс" в Ню Джърси, най-спорна ситуация би възникнала, ако Тръмп загуби преизбиране с много малка разлика. Той си представи сценарий, при който народният вот бъде спечелен с по-малко от 1 процент в общонационален мащаб, а в избирателната колегия се получи почти патова ситуация. Така на 4 ноември 2020 г. Америка може да осъмне с писания на президента в Туитър, че резултатите от предния ден са фалшификация и че няма начин той да не е спечелил с огромни разлики. В същото време "Фокс нюз" (поддържащата Тръмп телевизия - б.р.) ще дава думата един след друг на президентски симпатизанти, застъпващи неговата линия. 
Ако се случи, това Бейкър си представя сценарий, при който Камарата на представителите ще реши състава на избирателната колегия въз основа на делегациите на всеки щат, който може да съвпадне или да не съвпадне с резултата от народния вот. 
Но това не решава кой би спечелил и кой би бил легитимният президент на САЩ.

"Това, разбира се, би била конституционна криза с най-голям магнитуд", казва Бейкър.

БТА