"Никаква опасност няма към днешна дата за пенсиите и социалните плащания”, заяви социалният министър Йордан Христосков в предаването „Здравей, България”. 

По думите му в бюджета на НОИ постъпленията са такива, каквито е предвидено да бъдат.

„През септември изплащането на пенсиите започна по-рано. Така ще бъде до края на годината. През август социалните бяха изплатени навреме, така ще бъде и през октомври. Няма драма”, заяви министър Христосков. 

По думите му няма опасност и от срив в системата до 2030 година, както беше разпространено след доклад на социалното министерство. 

„Не съм очертавал апокалиптична картина. Няма опасност пенсионната система в България да фалира и да няма пари за пенсии, дори и след 2030 година”, успокои служебният министър. 

Що се отнася до наводненията, които заляха страната, Христосков обясни, че вече са изплатени 2229 еднократни помощи на пострадали, а се очаква да бъдат изплатени общо на 4000 семейства. 

Във Варна са приети 407 молби за отпускане на еднократна помощ. 373 са одобрени, 34 имат отказ, тъй като не отговарят на условията. Във Велико Търново еднократна помощ е изплатена на 47 души, в Добрич - на 456, във Враца - на 1309 души. 

Това са пари от бюджета на Министерството на труда и социалната политика, който е 1,1 млрд. лева. Около 1,3 милиона  лева ще отидат за тези помощи. Очакваме общо около 4000 семейства да бъдат подпомогнати”, заяви министърът. 

Що се отнася до детските, той заяви, че не може да се ангажира това да стане преди 15 септември. 

Служебното правителство подготвя актуализация на държавния бюджет, която обаче трябва да бъде гласувана в следващия парламент. В нея са предвидени 4 милиона лева повече за социалното министерство.

От следващата година трябва да има увеличение на минималната работна заплата с 40 лева.

„Като експерт смятам, че 400 лв. минимална работна заплата е възможна. Но това трябва да го реши следващото правителство”, допълни Йордан Христосков.