Съветът на работниците и служителите на концерна "Фолксваген" възнамерява да блокира изграждането на нова фабрика в Източна Европа, за която до момента най-добри шансове се дават на България и Сърбия. Вестник „Билд ам Зонтаг“ съобщава, че на решаващата среща на Управителния съвет тази пролет синдикалистите ще гласуват против гигантската инвестиция.

Защо?

В тази връзка германските медии припомнят, че концернът планира да инвестира около 1,3 милиарда евро в изграждането на нова производствена мощност за няколко модела от семейството "Фолксваген". Фабриката трябва да започне работа през 2022 година, като планираният капацит е 350 000 коли годишно. Цитират се вътрешни източници от концерна, според които в момента се оглеждат десет възможни площадки за строителство в България, Румъния, Сърбия и Турция.

Вестник „Ханделсблат“ коментира, че Съветът на работниците и служителите оспорва и други решения на Управителния съвет, обвинявайки го в сбъркани стратегически планове. В случая с фабриката в Източна Европа синдикалистите смятат, че концернът разполага с редица ненатоварени мощности, които могат да се използват, вместо да се строи нова фабрика. Според ръководството на концерна, тази нова производствена мощност е необходима, тъй като в германския град Емден "Фолксваген" възнамерява да произвежда само електрически автомобили, а производството на модела Пасат да пренесе във фабрика на Шкода в Чехия. Говорител на концерна обяснява, че при това положение Шкода ще има нужда от допълнителни производствени мощности. Синдикалистите обаче твърдят, че вместо да се строи нов завод за 1,3 милиарда евро, трябва просто да се преоборудват вече налични мощности, което ще струва само около 200 милиона евро.

България и Сърбия - предимства и недостатъци

Сблъсъкът между синдикати и работодатели във Фолксваген в момента измества на заден план въпроса къде евентуално ще бъде построена новата фабрика. В интервю за ДВ проф. Щефан Братцел, директор на Центъра за автомобилен мениджмънт в Бергиш Гладбах, говори между другото за предимствата и недостатъците на България и Сърбия като инвестиционни дестинации: 

„Централен момент безспорно са ниските разходи за труд. В сравнение с тези в Западна Европа те са значително по-ниски и ще останат по-ниски за още доста години напред - това важи особено за България. Вторият важен фактор са цените на енергията, а освен това в Източна Европа са налице съответните структури на фирми-доставчици и поддоставчици", казва Братцел. Според него в това отношение Сърбия стои малко по-добре от България.

По-нататък експертът твърди, че членството в ЕС е изключително важен фактор при избора на мястото:

"Вижда се ясно какви са последствията за една страна, която напуска ЕС. Освен това в рамките на ЕС е по-лесно воденето на търговски преговори, защото връзката с партньорите е по-тясна, а това определено има своите предимства. Така че бих казал, че членството на една страна в ЕС е наистина сериозно предимство", заключава Братцел.

Дойче веле.