"Реал" (Мадрид) и неговите фенове най-сетне имат повод за радост в сезон, в който изгубиха всички големи битки още до началото на март. Само десет месеца, след като изненадващо напусна, Зинедин Зидан се завърна на "Сантяго Бернабеу". 

И всички в бяло ликуват - феновете, играчите, директорите и служителите на клуба, босовете...

"Най-добрият треньор в света отново е тук. Нашите съдби пак се пресякоха", с тези думи президентът на "Реал" Флорентино Перес представи Зизу, който даде брифинг след оповестяване на назначението си, а край него бе част от семейството му. В тези десет месеца то продължаваше да живее в Мадрид. Синовете на французина тренират в "Реал", а съпругата му се чувства отлично в испанската столица.

Според местната преса именно Перес е бил причината Зидан да се тръгне в края на миналия сезон. Но няма непростими неща, още повече тук става въпрос за бизнес и за някой, който се чувства у дома си. Той не просто пребивава в Мадрид - беше успешен и като футболист, и като треньор в най-големия клуб в света.

"Искам да върна отбора там, където му е мястото, бяха първите думи на единствения треньор, спечелил три пъти поред Шампионската лига. - Беше трудно да се гледа отстрани в последните месеци. Аз живея тук и вършех някакви лични неща. Презаредих батериите. Готов съм отново да застана начело на този велик клуб."

Задачата на Зидан няма да е лека, защото този път той поема отбор, вече прехвърлил най-добрите си дни. Основните футболисти са около и над 30-те години, а на младите ще трябва време.

Веднага тръгнаха спекулации, че Гарет Бейл ще бъде продаден - нещо, за което Зидан е настоявал и по-рано, но Перес му е отказал, според в. "Марка". Този сезон е слаб за Марсело и Тони Кроос, а макар и да вкарва повече, Карим Бензема остава спорна фигура за лидер на атаката. Далеч е от показателите на Кристиано Роналдо.

Лука Модрич е на 33 години, а Серхио Рамос ще навърши толкова на 30 март.

А какво накара Зидан да размисли и да се завърне след по-малко от година?

"Сега всичко е различно", каза един от най-великите футболисти на своето време. Кое е различното, освен че през лятото "Реал" няма да прилича много на сегашния "Реал"?

Според издания като "Марка" и "Ас", Зидан е поискал три неща от Перес.

Първото е било да има цялата спортно-техническа власт в клуба. Той да има крайната дума кои да се привличат и кои продават. Нещо, за което постоянно е бил пренебрегван в миналото. Босът се е съгласил.

Второто е свързано с купуването на нови "галактически" звезди - поне двама, плюс още неколцина на високо ниво. Перес и затова е склонил, още повече всички виждат, че "Реал" вече няма друг избор.

И третото е по-висока заплата. Нещо, което бизнесменът е предложил на треньора още през май м. г., но тогава Зидан е предпочел да си тръгне, за да "презареди".

Най-вероятно сега "Реал" ще живне, тъй като Зидан най-малкото ще разведри мрачната обстановка в съблекалнята. Той ще върне в състава Иско, а може и да даде нов шанс на Марсело - поне до края на сезона. За всичко друго трябва време.

Кои ще са новите "бели" звезди?

На въпрос кой измежду Неймар и Килиан Мбапе може да бъде привлечен, Перес самоуверено отвърна следното: "И двамата".

Трудно е да се повярва, че "Пари Сен Жермен" ще се раздели с най-големия си и перспективен играч (Мбапе), но сделка с бразилеца не е изключена. Той иска да се завърне в "Барселона", но с днешна дата изглежда по възможно да се появи на "Бернабеу".

Спрягат се още имена като Еден Азар ("Челси"), Кристиан Ериксен ("Тотнъм"), Маркъс Рашфорд и Пол Погба ("Манчестър Юнайтед")... Не всички накуп, разбира се. Най-близо до Мадрид изглежда Азар.

Снощи Флорентино Перес изключи само едно име - Кристиано Роналдо.