Сръбският министър на полицията Небойша Стефанович каза, че не знае българският банкер Цветан Василев да се укрива в Сърбия.

"Никой още не ми е поставял този въпрос, нито ми е докладвана такава информация. Но ако става въпрос за което и да е лице, издирвано от Интерпол, министерството на Сърбия е длъжно да съдейства", заяви Стеванович, цитиран от радио Б92.

Радиото цитира други медии, според които Василев е забелязван в гр. Парачин, където има завод за стъкло. То напомня, че според класацията на "Форбс" той е вторият по богатство българин, а е избягал от страната си, след като е "предивзикал най-голямата банкова криза", а блокираните му сметки са за 3,7 млрд. долара.

Изявлението на Стефанович буди интерес, особено след като българската прокуратура пусна вчера официално съобщение със заглавие "Eкстрадицията на Цветан Василев е от компетентността на сръбските правоохранителни органи."

"По повод информацията, че лицето се намира на територията на Република Сърбия, изрично напомняме, че Република Сърбия е ратифицирала Европейската Конвенция за екстрадиция. Сръбският съд е единствения компетентен да се произнесе по искането за екстрадиция на лицето. Това производство има за предмет  установяването на наличие или липса на предпоставки за предаване на лицето, поискано от друга държава /в случая Република България/ за съдене.

Припомняме, че издирването на Цветан Василев на територията на Република Сърбия е изцяло в правомощията на сръбските правоохрантелни органи и българските власти нямат в този случай никакви екстериториални правомощия", се казваше още в него.

Това е второ съобщение на прокуратурата в този дух. Първото беше от 8 септември.