Интернет, като Рим, не е построен за един ден.

Но на 12 март 1989 г. английският инженер и компютърен специалист Тим Бърнърс- Лий пише ключово предложение до института в ЦЕРН, където по това време се помещава най-голямата компютърна мрежа в света.

Идеята му е да обедини няколко изобретения от 80-те в комплект, който поставя основите на World Wide Web - Световната мрежа.

"Трябваше само да взема хипертекстовата идея, да я свържа с протокола за контрол на обмена на данни (Transmission Control Protocol) и идеята за система от имена на домейни и - та да! - ето я Световната мрежа."

Повечето от технологиите за създаване на първия уебсайт съществуват тогава и са измислени от други - но Лий ги обединява в едно. TCP/IP протоколът е ключов за обмяна на информация, без домейни нямаше да имаме сайтове, а без хипертекст нямаше да имаме линкове. Лий създава и първия браузър.

Година по-късно, през август 1990 г., ЦЕРН пуска първия уебсайт. Той все още е онлайн и може да го видите тук.

30 години по-късно обаче Тим Бърнърс-Лий не е толкова позитивен за бъдещето на уеб. 

"Много съм притеснен от лошотията и разпространяването на дезинформация. Когато стана нещото с Cambridge Analytica, хората разбраха, че може да се манипулират избори с данни, които те са дали", каза той в понеделник пред Би Би Си.

Лий използва повода да рекламира проекта си "Договор за Уеб", който цели да обедини държави, корпорации и индивиди в нов етичен кодекс на Интернет.