Интересни процеси вървят по върховете в мъжкия тенис. За първи път от доста време изглежда, че не всичко между най-големите играчи е наред - зад "витрината" на учтивостта, спортсменството и винаги колегиалните и дори приятелски отношения.

Пред швейцарски журналисти Роджър Федерер изрази разочарование от Новак Джокович заради начина, по който сърбинът се отнесъл към него. Причината е решението на Съвета на играчите да не подкрепи за нов договор шефа на Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP) Крис Кермод след края на настоящия сезон. Начело на организацията е Джокович.

"Опитах да се срещна с Новак преди събранието, каза Федерер, цитиран от в. "Блик" и много други медии в страната си. - За нещастие той каза, че няма време. Трудно ми е да разбера това. Можехме да обсъдим доста неща. Исках да поговорим, но той отвърна, че е зает. Предложи да се видим на следващия ден, но тогава вече всичко беше решено."

Маестрото не е вече в Съвета, но е излишно да се казва, че думата му се слуша, а както изглежда - той е искал да я изрази. Носителят на 20 титли от Големия шлем подкрепя Кермод и добавя, че е огорчен от отношението към англичанина. Според него за пет години той е свършил "страхотна работа" като изпълнителен директор на ATP.

От големите имена Рафаел Надал и Стан Вавринка също изразиха недоволство, както и шефовете на най-големите турнири. 

"Исках да знам какъв е мотивът, какво не е успял да направи Кермод, за да получи нов мандат, казва още Федерер. - Бих искал той да остане. В миналото винаги е имало казуси, за които да кажеш, че "той" или "тя" е трябвало да си тръгнат. Това не се отнася за Кермод."

Роджър разкрива, че е говорил по въпроса с големия си съперник, но и приятел Рафаел Надал. Двамата са прекарали няколко часа заедно и са обсъдили темата:

"Ние двамата сме на едно мнение. И то е важно за нас. Много други са зад Кермод. Не всички играчи имат еднакви приоритети. Някои мислят първо за парите, други за календара, трети искат повече власт. Това винаги е било така. Според мен турът върви добре. Правим велики мачове, наградните фондове растат, а арените са пълни."

Неотдавна и Григор Димитров заяви, че е против смяна на Крис Кермод, тъй като "се справя отлично". И побърза да добави, че е далеч от политиката в тениса.

"Разочарован съм от решението на Съвета. Много разочарован, рече Стан Вавринка пред английската преса. - Крис постигна страшно много за тениса - за всички, играчите, феновете, турнирите..."

В третия кръг на "Индиън Уелс" - първият турнир от "Мастърс 1000" за годината, Роджър Федерер ще срещне именно сънародника си Вавринка. Маестрото победи с 2:0 сета поляка Петер Гойовчик. Стан записа два успеха в Калифорния - над Дан Евънс (Великобритания) и Мартон Фучович (Унгария).

Третият в света Александър Зверев отпадна безславно от германеца Ян-Ленард Щруф - 3:6, 1:6. Сега той ще срещне Милош Раонич (Канада).

Мачът на Джокович срещу Филип Колшрайбер бе прекъснат заради дъжд след само един гейм.