Кметът на Община Стрелча Стойно Чачов се проверява от "Икономическа полиция". По неофициална информация на Нова тв причина е съставяне на документи с невярно съдържание.

Според телевизията през 2016 година, когато встъпва в длъжност, той е накарал цялата общинска администрация да попълни молби за напускане и да ги подпише, без обаче да има вписана дата.

Преди дни между Чачов и главния инженер възникнал скандал и служителят бил освободен точно с такава заповед.

Според БНТ операцията е на "Икономическа полиция", а действията са им по неотложност. Преглеждат се документи в общината по съмнения за това, че са с невярно съдържание.

По-късно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова хвърли светлина, че сигналът е от бивш служител на общината. А именно: че през 2016 г. кметът ги събрал и ги накара лад посписат молба за назначаване и молба за напускане.

"Тези документи са написани от хората, които са се уплашили, че ако не подпишат, могат да останат без работа. И двата документа са без дата, включително и молбите за напускане", поясни Арнаудова.

Спрямо сигналоподателя кметът вече е "реализирал" действието напускане. Затова той сега е разследван за престъплението "принуда", стана ясно още от думите на Арнаудова. Според прокуратурата става дума за злоупотреба с власт.

Днес разследващите търсят най-малко 17 такива заявления за напускане и се разпитват свидетели.

"Всички тези свидетели потвърждават, че в началото на 2016, заплашени от кмета, че ще бъдат освободени дисциплинарно, са подписали на практика заявления за напускане без дата", поясни тя.

В рамките на утрешния ден прокурорът ще вземе решение за ангажиране на наказателна отговорност. Арнаудова смята, че и без документите Чачов може да получи присъда, която в случая е до 6 г.

Чачов седна в стола на общински кмет на Стрелча, след като предшественикът му Иван Евстатиев беше арестуван и осъден на 4 години затвор за изнасилване на 16-годишно момиче. Евстатиев беше предсрочно освободен.

Според официалната биография на Чачов той е международен съдия по минифутбол и официален делегат на БФС. Женен е за “Мисис Баба” Дони Василева от 2017 година. Чачов е кмет от АБВ.

Само във вчерашния ден бе съобщено за прокурорски обвинения срещу кметовете на Златица и Созопол. По-рано клиенти на прокуратурата станаха граноданачалниците на Пловдив, Септември, Батак, кметицата на жк "Младост" в София и др.

"Няма нищо предизборно - местните избори още повече предстоят след повече от половин година", отговори днес Арнаудова на въпрос за ативността на държавното обвинение спрямо кметове вчера и днес.