На италианските деца се забранява да посещават училищата, освен ако не докажат, че са правилно ваксинирани, съобщава Би Би Си.

Родителите рискуват да бъдат глобени до 500 евро, ако изпратят неваксинираните си деца (между 6 и 16-годишна възраст) в учебно заведение. Момчетата и момичетата под 6-годишна възраст ще бъдат отпращани от детските градини и яслите.

Новият закон бе приет след поредицата от заразени деца с морбили. Според Рим броят на ваксинираните се е увеличил след приемането на закона.

Съгласно т. нар. закон "Лорензин" - носи името на бившия здравен министър, който го предложи - на децата ще трябва да им бъдат сложени поредица от задължителни ваксини преди да посещават училище. Иминизациите са срещу морбили, варицела, полиомелит, паротит и рубеола. 

Днес бе последният ден, в който родителите трябваше да предоставят необходимите документи, за да докажат, че децата са им ваксинирани. 

Здравната министърка Джулия Грило описа мярката по следния начин:

"Няма ваксина - няма училище."

Италианска медия съобщи, че местните власти се справят с проблемите по различни начини - на някои места като Болоня директно се изпращат уведомителни писма, че децата са изключени, докато на други се дава период от няколко дни, в който родителите трябва да ваксинират децата си.

Новият закон бе приет след като се оказа, че едва 80 процента от населението на Италия е ваксинирано - далеч от поставената цел на Световната здравна организация от 95 процента.

Когато се достигне този висок праг, се включва т. нар. "колективен имунитет" - ваксинираното население е достатъчно многобройно, за да пречи на болестите да атакуват останалите 5 процента.

Сред тях са бебетата, които са твърде малки, за да бъдат ваксинирани, както и страдащите от определени медицински състояния, които биха били застрашени от имунизацията.

Движението на антиваксърите набира скорост през последните години, като огромна отговорност за това носи публикуван доклад на вече бившия лекар Андрю Уейкфийлд. В него той твърди, че има връзка между ваксините срещу морбили, заушка и рубеола и аутизма и чревните заболявания при децата.

Наскоро Световната здравна организация обяви антиваксърското движение (дезинформацията, която то разпространява за имунизациите) като една от големите заплахи в сферата на здравеопазването през 2019 г.