"Добрият цар“ се нарича филмът за цар Борис III, който Биле Аугуст ще снима в София. Новината обяви лично прочутият датски режисьор, гост на фестивала „София филм фест“, във вторник вечерта в кино „Люмиер Лидл“.

Аугуст съобщи за престоящите снимки преди прожекцията на своя филм „Щастливеца Пер“ (2018), след церемония, на която получи наградата на „ФИППРЕСИ Платиниум 90“ за цялостно творчество.

По думите на Биле Аугуст филмът ще бъде „за цар Борис III, за Втората световна война и за прекрасния български народ“.

Още дебютът му на международната сцена печели „Оскар“ за чуждоезичен филм – „Пеле Завоевателят“, както и още две награди „Златна палма“, „Златен Глобус“ и редица още престижни отличия. Сред най-известните му филми са „Къщата на духовете“ (1993), „Йерусалим“ (1996), „Клетниците“ (1998), „Нощен влак за Лисабон“ (2013). Освен за „Пеле завоевателят“, той печели Палмата в Кан и през 1992-а за „Най-добрите намерения“. Работил е с актьори като Мерил Стрийп, Глен Клоуз, Макс фон Сюдов, Антонио Бандерас, Джереми Айрънс, Уинона Райдър…

Биле Аугуст е роден на 9 ноември 1948 г. в Бреде, Дания. Учи фотография в Стокхолм, впоследствие завършва „Кино“ в Датското филмово училище. В периода 1993 – 2000 година работи за продуцентската компания на Джордж Лукас и прави няколко епизода от сериала „Приключенията на младия Индиана Джоунс“ заедно с режисьорите Майкъл Шулц и Майк Нюъл.

На събитието в „Люмиер“ режисьорът не даде подробности за киностудиото, което ще продуцира игралния филм за цар Борис III. Но уточни, че вече работи по сценария, а снимките ще бъдат догодина в София.

На церемонията същата вечер столичната кметица Йорданка Фандъкова връчи на Биле Аугуст и Наградата на София.

"Площад Славейков"