Над 1200 млади българи с опит и образование в чужбина потърсиха възможност за реализация обратно в родината на седмото издание на форума „Кариера в България. Защо не?“, който се проведе в Интер Експо Център в столицата.

Събитието, организирано от сдруженията “Тук-там” и “Back2BG” и с подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина, за втора поредна година беше под патронажа на президента Росен Плевнелиев и беше открито от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Тази година и кметът на София Йорданка Фандъкова се включи в събитието, като откри форума.

Основният акцент на форума беше фирменото изложение, на което участваха над 60 компании у нас. Кандидатите за работа обратно в България проведоха най-бързото в живота си първо, неофициално интервю. В директен контакт с представителите на съответната компания те можеха да разменят визитки, да оставят своите CV-та и портфолиа, да разберат от първа ръка какви свободни позиции има и какви възможности се предлагат.

Бебета се връщат в България: епизод първи, оптимистичен. 

На специално табло бяха наредени историите на 150 българи, разказващи защо са се върнали и как се чувстват в родината.

В панелната дискусия участваха 35 лектори. В първия панел, представящ развитието на страната на макрониво, лекциите бяха на тема “Секторите на следващите 7 години”. В дискусията се включиха Петър Иванов (Microsoft), Георги Атанасов (“Фесто”) Илина Лилова (“Фикосота Синтез”) и Стефан Китанов (“София Филм Фест”).

Във втория панел, представящ настоящото състояние на секторите в икономиката, лектори бяха чужденци, избрали да работят на българския пазар. Темата беше „Вирее ли чуждият бизнес в България“ и впечатления споделиха висши ръководители: Хуан Карлос Паралейо от Nestlé, Олаф Гикема от TriplePro Bulgaria, Рюдигер Хойбен-Стормер от Lufthansa Technik Sofia и Ксавиер Марсенас от TELUS International Europe.

"Вирее ли чуждият бизнес в България"? е въпросът, на който отговаряха Хуан Карлос Паралейо от Nestlé, Олаф Гикема от TriplePro Bulgaria, Рюдигер Хойбен-Стормер от Lufthansa Technik Sofia и Ксавиер Марсенас от TELUS International Europe.

На експертното “Кафе на секторите” участваха 14 лектори от 7 различни сектора. Те съветваха кандидатите, решили да се развиват в сферите зелен бизнес, IT, маркетинг и реклама, НПО и гражданско общество, право, публичен сектор и финанси.

Вдъхновяващи бяха и няколко 12-минутни презентации на тема “Другите професии или какво да правиш в България, ако не си IT”. Лекторите споделиха своя опит и научени уроци за успешна реализация в родината и своите причини да бъдат тук. Пред участниците говориха Магърдич Халваджиян (продуцент), Христо Станкушев (архитектура), Яни Драгов (био храни), Десислава Панчева (изкуство) и Иво Петров (медицина).

Във финалния, най-личен панел се включиха млади и успешни българи, които вече са избрали кариера и живот в България, след като са били в Азия, Европа и Америка - Бойко Благоев от Инфо бюрото на ЕП, Траян Траянов от сдружението “Заедно в час” и други.

За най-предприемчивите, които искаха да стартират бизнес в родината, имаше и специална стартъп арена с водещи предприемачески организации в България като Start It Smart, Entrepreneur.bg, ABLE, StartUp, както и фондовете eleven и Lauchub.

В залата за лекции е весело.

Гостите на форума получиха лични кариерни консултации от специалисти в човешките ресурси. По време на форума кандидатите се запознаха с MoveBG – платформа за дебат и общо действие, както и с независимия проект Like.Bulgaria.

“Има много възможни сценарии как да научим връщат ли се хората, защо се връщат и дали са щастливи, което е най-важното”, каза пред “Клуб Z” Мариела Вачева, съосновател на сдружението “Тук-там” и един от организаторите на форума.

Мариела е на 28, завършила е икономика и финанси в “Принстън”, дипломата от който би й осигурила добра позиция навсякъде по света. Но тя се връща.

С дипломата си от “Принстън” Мариела Вачева би могла да се реализира успешно навсякъде по света, но тя избра кариера в България и заедно със свои приятели основа организацията “Тук-там”, за да помага на други красиви умове да се връщат в родината.

“Тук ми харесва да живея, приятелят ми беше тук. Освен това виждах много неща, които мога да правя”, споделя тя.

И допълва, че обикновено около 40% от участниците във форума са българи, които вече са се върнали и си търсят работа. Има 20-30%, които биха се върнали, но се колебаят.

“Едва около 1% са участниците, които по-скоро не са склонни да се върнат, но пак се регистрират, защото форумът е място не само за намиране на работа, а и възможност да се запознаеш с много качествени хора накуп, а в презентациите да разбереш от първа ръка какво се случва в България”, коментира Мариела.

Резултатите от тазгодишната анкета показват, че на въпроса "Бихте ли се върнали в България?" 60% отговарят, че вече са се върнали и си търсят работа; 20% се колебаят, 19% ще се върнат и едва 0,6% са заявили, че няма да се върнат.

Основните причини да посетят форума при 26% са търсене на по-добра кариера; 21% искат да се запознаят с интересни хора; 11% са безработни и си търсят работа, а 18% искат да чуят лекциите. Най-популярните сектори сред кандидатите са мениджмънт. Следват маркетинг и PR, консултантски услуги и IT.

Регистрирали са се хора от 45 държави, като в топ 3 са Англия, Германия и САЩ.

 

Историята на избягалия куфар

 

 Един от най-емоционалните моменти на форума:
             целия ден участниците се снимаха до
 “избягалия куфар” с “патриотичните очила”, през
 които България изглежда доста по-отимистично.

Символът на тазгодишния форум беше един куфар, облепен със стикери, пред който се снимаха всички участници – “избягалият куфар”, който се е върнал обратно в родината. Историята му, разказана на участниците на форума, е трогателна:

“Сред заминаващите на една гара, или може би беше летище, чухме една странна история. Разказаха ни за един чудноват античен куфар, който пътувал из целия свят – от Канада през Европа до Австралия. Един път при поредното пътуване за чужбина куфарът безследно изчезнал и изоставил собственика си да пътува сам. Търсели го навсякъде, но от него нямало и следа.

Пътникът заминал без него, но неминуемо се връщал в мислите си към всичко, което съдържал избягалият куфар – буркан с лютеница от баба, домашното вино на дядо, любимата книга, албум със снимки с приятели в Пирин, мидички от Черно море, парфюм от роза, мартенички, спомени за топли летни нощи и безгрижни дни.

Дали всеки от нас, който решава да замине да живее извън България не носи със себе си един подобен шарен куфар, пълен с носталгия и нотка патриотизъм?

Не знаем дали тайнственият куфар се е върнал или просто е останал, но случайно или не, той ни намери, за да ни покаже всички хубави неща, който всеки българин носи в себе си, където и да отиде.

Потърси избягалия куфар на Форум “Кариера в България. Защо не?” и съпътстващи събития и нека заедно продължим неговата историята – за връщането, оставането и избора да бъдем тук!”

 

Ангел Игнатов: България ми е в топ листата

 

           Ангел Игнатов се включва в
     организацията на така наречените
          лондонски кариерни срещи.

Сред посетителите беше Ангел Игнатов, който учи математика и информатика в Единбург, тази година ще е в трети курс.

“На изложението дойдох да се запозная с това, какви възможности за работа предлага българският пазар на труда, а също и да направя контакти с представители на компании във връзка със социални проекти, с които се занимавам”, каза Ангел.

Той e на 23 и се включва в организацията на кариерното изложение за български студенти, което се провежда във Великобритания, подобно на форума. Първата година е било в Лондон, миналата година са се включили и от Единбург, тази година все още не е решено в кои други градове ще бъде.

Ангел все още обмисля дали да се върне в България след края на обучението си.

“Рано ми е да реша, но България със сигурност ми е в топ листата. На българския пазар стъпват големи международни с бързи темпове за обработка на софтуер, така че тук бих могъл да се реализирам добре”, добавя младежът.

Той се включва активно и в друг много патриотичен проект - инкубаторът за социални иновации „Идеите – това сме ние“, проект на сдружението Обединени идеи за България (ОИБ).

 

Бойко Благоев: Трябва да вдигнем личната си летва

 

      Бойко Благоев, бивш председател на “Тук-там”,
        тази година участва във форума като лектор.

Бойко е само на 28 години, но с впечатляваща лична кариера. Той е бивш председател на Сдружение “Тук-там” и основател на Сдружение 365 (Free Sofia Tour) - група млади хора се включват като доброволци в безплатни екскурзии на английски език из София за чужди туристи, за да им покажат прелестите на столицата ни.

Завършил е бакалавърска степен по международни отношения в СУ и магистратура по международно и европейско публично право в университета в Тилбург, Холандия и две летни училища по американска програма в Прага и Гърция, по икономика и политика. Бил е на петмесечен стаж в Европейския парламент.

“След обучението си се върнах тук и се чувствам прекрасно. В България намерих много добра реализация, имах и една лична причина – приятелката ми беше тук. Така че средата ми е тук, семейството и близките са ми тук”, споделя Бойко.

Днес той работи в информационното бюро на Европейския парламент в София и като лектор на форума сподели защо е избрал кариера в България и как се чувства.

“Това, което понякога ни липсва, е малко по-висока летва като цяло. Нещо, към което да се стремим като стандарт, като цели, които си поставяме в работата и в личен план. Бих искал примерите, с които се сравняваме, да са малко по-амбициозни. Кризата е синоним на възможности, а не на отчаяние. Приветствам всички, които са решили да се върнат. И да не очакват розова картинка, ами да си налягат парцалите и заедно да решаваме проблемите на страната ни”, коментира младият мъж.

 

Симона Дакова: Ние сме тези, които ще променим България

 

     Симона Дакова е щастлива, че допринася лично
                     за намаляване на бумащината и
                     корупцията в администрацията.

Симона е на 28, завършила е бакалавърска степен по информатика, компютърни системи и технологии в Техническия университет и магистратура по IT в Германия. Там прекарва три години в Аахен, Бон и Хайделберг като част от една стипендиантска програма за обучение на хора от Средна и Югоизточна Европа. Това е инициатива на една немска фондация, приела за своя мисия да обучава хора от Източна Европа и после те, връщайки се в страните си, да станат част от положителната им промяна.

От 2012-а Симона е в България, за четвърта година идва на форума, но вече като съорганизатор и представител на компанията “Демакс”, която е и един от спонсорите на събитието. Симона е в IT отдела на компанията, в който се разработват цялостни решения за информационни системи. Предлагат информационни системи основно за държавната администрация и много от тях са давани като пример за електронно правителство.

“В работодателя си виждам отново продължение на каузата да правим нещо положително за България. Накратко ние сме хората със системите на мобилна администрация, шофьорските изпити – теоретичните и практическите, електронния регистър на кандидатите в школите. Радвам се, че лично допринасям да няма мудност в администрацията, да се движим наред, да вървим към електронно правителство. Ние сме тези, които ще променим България”, сподели Симона.

 

Невена Драгостинова: Важното е да намериш правилното работно място

 

      Невена Драгостинова е доволна, че след 10 г.
            учене и работа в Германия е намерила
                    добра реализация в родината.

Тя е на 31, завършва комуникационни науки в Германия, което включва връзки с обществеността, журналистика и икономика. След 10 години учене и работа в чужбина случайно попада на обява в Германо-Българската търговска камара. Печели конкурса и от 2012-а е тук.

“На форума съм като посетител, дойдох да се запозная с интересни хора и да си потърся практиканти. Много съм доволна, че се върнах в България. В камарата завеждам връзките с обществеността. Мога да се занимавам с това, което ми е най-интересно - пресечната точка между икономика и връзки с обществеността на немски и на български. Имам контакти с успешни български компании, които са на нашия пазар и се нуждаят от кадри. Мисля, че когато човек намери правилното работно място, в България може да бъде много щастлив”, сподели амбициозната дама.

Как се търси работа на форум

Съветите на Мариела Вачева, валидни не само за участниците във форума, но и за всички, които търсят работа:

Преди форума провери списъка на фирмите участници от нашия уебсайт. Потърси повече информация за тези, които представляват интерес за теб и се запознай с тяхната индустрия.

Подготви си автобиография и/или визитка, които да дадеш на работодателите по време на форума.

По време на форума не можеш да направиш добро първо впечатление на втория път, така че го направи на първия.

В залата на фирменото изложение всеки можеше да проведе най-скоростното си интервю за работа и да научи какви възможности предлагат фирмите в България.

Облечи се подходящо и професионално, като за интервю – най-добре с костюм. Ръкостискането показва много за твоя характер – не е добре да се представиш като твърде срамежлив или пък твърде нахален – опитай се да намериш баланса, с който да покажеш самочувствие, но и респект.

Подготви си някакво въведение, с което да покажеш интерес към фирмата, както и да покажеш, че си запознат с бизнеса и индустрията. Подготви си въпроси за фирмата, които да ти помогнат да научиш повече за работодателя и изискванията за работа/стаж, но едновременно с това да покажеш, че си заинтересован. Вземи брошури и/или визитки от работодателите, за да можеш да се свържеш с тях по-късно.

Не забравяй да се усмихваш.

След форума прати имейл или пък се обади на работодателите, които са ти допаднали, за да им благодариш за отделеното време или да зададеш допълнителни въпроси. Опитай се да се свържеш директно с мениджърите за позицията или отдела, които те интересуват. Пиши ни със съвети и коментари за събитието, за да знаем какво ти е харесало и какво можем да подобрим в бъдеще.

Интервюта за работа - на крак.

По време на интервю иди подготвен с информация за фирмата и позицията, за която кандидатстваш. Задължително прегледай уеб сайта на компанията. Не говори прекалено бързо и притеснено. Бъди кратък и ясен, но не отговаряй само с “да” и “не”. Дръж се професионално и не говори за личния си живот, а само и единствено за професионалния опит и образование. Говоренето с омраза или критика за предишен работодател или колега само ще ти навреди. Покажи интерес и си подготви въпроси.

При обсъждането на заплатата не забравяй, че стандарта и разходите в България са много по-различни от тези в Западна Европа или САЩ. Поради тази причина работодателите не приемат на сериозно човек без трудов опит, който иска заплата от 3000 лв. Разбира се заплатите варират според сектора и позицията, но имай впредвид, че средната заплата за 2013-а е около 800 лв.