Митата на 87 процента от вносните стоки в Обединеното кралство (ОК) ще бъдат временно премахнати в случай на "твърд Брекзит", за да се избегне шокът за бизнеса и потребителите, който се изчислява на обща стойност 9 милиарда паунда, предаде "Гардиън", позовавайки се на съобщение от правителството.

На някои ключови стоки като говеждото, агнешкото, свинското и пилешкото, както и на някои млечни продукти, тарифите ще се запазят, "за да се подкрепят фермерите и производителите, които исторически са били защитавани от високите тарифи на ЕС".

Тази вечер в Камарата на общините ще се гласува напускането на Съюза без сделка и правителството се опитва чрез това съобщение да отклони законодателите от това да подкрепят "твърд Брекзит".

Вчера в парламента бе подложено на повторен вот споразумението на премиерката Мей с ЕС и за втори път то бе категорично отхвърлено.

Правителството обяви премахването на митата за "скромна либерализация", чиято цел е да се ограничат щетите за бизнеса и скока на цените на продуктите в супермаркетите.

Ирландската министърка на европейските работи Хелън Макенти заяви, че митата на говеждо и млечни продукти към ОК ще бъдат "абсолютно унищожителни за ирландското селско стопанство".

В момента стоките в общия пазар на ЕС са безмитни, но в случай на "твърд Брекзит", съобразно правилата на Световната търговска организация (СТО), митата щяха да бъдат наложени, ако не се бе стигнало до текущото решение на правителството.

Граничните патрули между Северна Ирландия и Република Ирландия предупреждават, че е възможно криминалните мрежи в региона да извлекат "дивидент от "Брекзит". Според скорошни проучвания в Ирландия се настаняват престъпни групи от целия свят, занимаващи се с контрабанда на цигари и други стоки. 

Правителството също обяви, че "няма да налага проверки на стоки, преминаващи по границата между Ирландия и Северна Ирландия", няма да има и митнически декларации за "нормални стоки".

Правителството оповести, че при "твърд Брекзит" "ще започне незабавни дискусии с ЕС и Ирландия" за дълосрочно уреждане на режима по границата.

Новите мита ще бъдат наложени в 11 часа на 29 март в случай на "твърд Брекзит" и ще останат в сила до 12 месеца.

Търговският министър Джордж Холингбери заяви, че мерките ще защитят най-бедните семейства във Великобритания срещу повишаването на цените.

"Ако напуснем без сделка, ние ще премахнем повечето от митата на вносните стоки, като ще ги запазим само за най-чувствителните индустрии", отбеляза той. 

Холингбери добави, че подходът "ще помогне работниците във Великобритания и ще избегнe потенциалния скок на цените, които ще засегне най-силно най-бедните семейства".

В отговор на изявлението Каролин Феърберн, главна директорка на Конфедерацията на британските индустрии, описа варианта за "твърд Брекзит" като "боен чук върху икономиката".

"Това ни разкрива всичко, което трябва да знаем за сценария "без сделка". Това, което чуваме, е най-голямата промяна на търговските условия в страната от средата на XIX в. насам, като те ще бъдат приложени без консултации с бизнеса и без време за подготовка", заяви тя пред Би Би Си. "Така не се управлява една държава. Това, което потенциално ще видим, е налагане на нови търговски условия, докато бизнесът е блокиран от най-близкия си търговски партньор. Това е боен чук за нашата икономика", добави той.

ЕС ще наложи мита на Великобритания като на трета страна

ЕС обаче ще направи точно обратното при „Брекзит“ без сделка, стана ясно от думите на говорителя на Еврокомисията Маргаритис Схинас.

Той заяви, че при такава ситуация ЕС ще наложи вносни мита на стоки от Великобритания като на трета страна. Отговорът бе на въпрос на обявеното намерение от Обединеното кралство да освободи от мита 87 на сто от вноса от Съюза.

„Ние внимателно ще проследим до каква степен британските предложения за съвместими със законите на Световната търговска организация (СТО) и съответно с правилата на ЕС. Диференциацията при третирането на търговията „на остров в острова“ и прилагането на различни правила при търгуване между ЕС и Великобритания предизвикват безпокойство. Съюзът ясно заяви, че при „Брекзит“ без сделка ще прилага нормалните тарифи за трети страни за всички стоки с Обединеното кралство“, заяви Схинас.

На почти всички въпроси, свързани с процеса на излизането на Великобритания от ЕС, той даде един и същи отговор:

„Гледайте първо Лондон, после Брюксел.“