Осем на сто от участниците в изследване на "Галъп интърнешънъл" приемат, че Земята е плоска. Те са се съгласили с твърдението „Планетата Земя е плоска и не е вярно това, което пише навсякъде: че е с форма, близка до кълбо“. 11 на сто се затрудняват да отговорят. 81 на сто все пак са на мнение, че Земята е кръгла.

Формата на Земята

Данните са от последното, представително за пълнолетното население на страната изследване на „Галъп интернешънъл“.

"Въпросите, разбира се, са експериментални и не би следвало да се интерпретират като нещо повече от хипотези. Възможно е към тези теми да се намерят и по-различни техники на задаване на въпроса или по-различни формулировки", уточняват от "Галъп интърнешънъл".

"Дори да приемем, че въпросът за формата на Земята не е достатъчно ясен, не е докрай коректен, или пък, че подобен тип твърдения карат част от хората да се съгласяват, без да се замислят, делът от 8% не е пренебрежително малък - дори и при отчитане на възможното статистическо отклонение", коментират оттам.

Човек на Луната

Вторият въпрос е свързан с друга тема, обект на конспиративни теории - стъпвал ли е човешки крак на Луната. Преди време се оказа, че учителка в началните класове на едно от столичните училища смята, че въпросът е дискусионен и предлага на децата клипове с псевдонаучни мотиви.

74% са съгласни, че хора са стъпвали на Луната, 9% - не, а останалите се колебаят. 15% се съгласяват с мнението, че ваксините най-често са вредни за хората. 58% са на противоположното становище, а 27% не могат да формират мнение.

Най-образованите са и онези, които са най-сигурни. Подобно твърдение проверява колкото знанията и общата култура, толкова и афинитета към конспиративни теории, а и недоверието към общоприети факти. По-голямата част от хората у нас явно предпочитат официалните източници, информации и теории, макар да не е малък и делът на онези, които се съмняват, обобщават от "Галъп".

Ваксините

Антиваксърските движения стават все по-силни и по-опасни. Като внушават недоверие и страх от ваксините в хората с многократно оборвани от специалистите твърдения. В сравнение с отговорите на предните два въпроса, тук мнозинството от хората, които отхвърлят твърдението, че "ваксините са опасни за хората" е доста по-малко. 

 

15% се съгласяват с твърдение, че те най-често са вредни за хората, 58% не се съгласяват с това твърдение, а 27% не могат да формират мнение. Данните показват, че твърденията за вреда от ваксините не получават широка популярност, макар въобще да не са за пренебрегване дяловете на хората, които са отрицателно настроени. И по този въпрос образованието играе решаваща роля.

Данните са от независимата от външно финансиране изследователска програма на „Галъп интернешънъл“ за проучвания „лице в лице“ с таблети. Изследването е проведено сред 824 души между 1 и 8 март. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.