Миналогодишният зимен сезон в България е отчел сериозен ръст, но въпреки това страната ни остава на последно място по заетост на легловата база в хотелите. Това показва ново изследване на европейското статистическо бюро Евростат.

Според данните страната ни е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по ръст на нощувките през зимата на 2013-2014 г. като е отчетено увеличение на нощувките от 14,6%. Те са били общо за сезона до общо малко над 3,8 млн. при 3,3 млн. за предходния ски сезон.през предходния зимен сезон. 

По-висок ръст на нощувките за периода ноември 2013 – април 2014 г. има само в Гърция -  17,3%.

Като цяло за 28-те държави от общността увеличението на зимния туризъм е с около 3%. Каймакът от бюджетите на този вид екскурзианти се обира от Испания, Италия и Австрия. Тези три държави са обрали повече от половината туристи през сезона.

Данните на Евростат обаче показват, че България е на последно място по заетост на хотелите. Легловата база у нас е била запълнена на едва 23,4%. Това се обяснява от факта, че в повечето планински курорти продължава да се строи активно и на пазара излизат все повече нови хотели и апарт комплекси. Средната заетост на легловата база в ЕС е 34,4%.