Очаквано и без дебати, а и в отсъствието на опозицията от БСП, "ремонтът на ремонта" на Изборния кодекс, засягащ преференциалното гласуване, бе приет успешно от Комисията по правни въпроси на парламента.

Законопроекът е на ГЕРБ, а идеята - да се запазят досегашните ниски прагове за пренареждане на листа на парламентарни, европейски или местни избори. Преди месец при големия ремонт на Изборния кодекс отново ГЕРБ, подкрепяйки предложение на ДПС, реши на практика да обезсмисли преференциите като се заложи праг за разместване - равен на нужния брой гласове за избор на един депутат или общински съветник в даден регион и на един евродепутат.

В последния случай нужният брой преференции за пренареждане на партийната листа е над 120 000. "За" това гласува и НФСБ, но не и останалите депутати от "Обединени патриоти". 

Президентът Румен Радев наложи вето над високите прагове за преференция. Властта обаче го отхвърли и внесе промените в закона, с които да върне ниския преференциален праг. Това е вторият ремонт на Изборния кодекс, който нарушава препоръките на Венецианската комисия изборни правила да не се променят поне 6 месеца преди вот. В случая - преди европейските избори на 26 май. 

Настоящият законопроект отново раздели "Обединените патриоти" - ВМРО подкрепи ГЕРБ за връщане на работещата преференция, а от НФСБ се въздържаха. 

"Основно поради изключително ниския праг на преференции при местните избори", обясни Христиан Митев от партията на Валери Симеонов.

От ДПС бяха, както винаги, твърдо против преференцията. 

Движението се възползва от поредното отваряне на Изборния кодекс и повдигна една от вечните си теми - за агитацията на майчин език. ДПС предлага тя да се допуска при наличието на превод на български. 

Хамид Хамид изтъкна, че забраната в момента е противоконституционна, тъй като върховният закон предвижда гражданите да учат и при нужда да могат да ползват майчиния си език. 

"Бъдете европейци и подкрепете проекта на ДПС", призова той. 

В защита на предложението излезе председателят на комисията Данаил Кирилов, който и преди е изказвал тезата, че агитацията на майчин език отговаря на европейските практики. 

"За тази подкрепа много издания и публикации и анализи бяха направени, разпространяваха се мои снимки с турски фес, петолъчка, падащи доларови банкноти. Изразил съм моя лична позиция, която смятам, че съответства на изискванията на европейското право. Не трябва да си поставяме капаци пред очите, а са развиваме правната култура на българите по отношение на европейското право и ценности", заяви той. 

Кирилов обаче подчерта, че позицията на ПГ на ГЕРБ е друга и той гласува спрямо нея. Така закономерно разрешаването на агитация на майчин език с превод на български отново не мина. 

Връщането на ниския праг за преференции бе едно от условията, които БСП постави, за да се върне на работа в Народното събрание, след като обяви бойкот. Второто изискване е смяна на Централната избирателна комисия, което предстои. Изслушванията на предложените от партиите кандитати е утре.