Сутрин в параклиса „Юниън“ в Лондон се отслужват литургии, а вечерите мястото служи на културата. Популярни лица от британския театър, кино и музика се събират, за да четат пред публика личната кореспонденция на писатели, активисти, астронавти и обикновени хора. Поводът за тези срещи е инициативата „Писма на живо“ – тя започва през 2013 г. и толкова се харесва на Бенедикт Къмбърбач, че той става продуцент на събитието и активно участва в организацията му. През годините се разраства толкова много, че наесен предстои да се проведе в Роял Албърт Хол.

Дотук с писма пред публиката е излизал Къмбърбач, Иън Маккелън е чел думи на Роалд Дал, Джъд Лоу е чел в бежански лагер, Ник Кейв е гостът на първото събитие, Джилиън Андерсън е дала глас на Катрин Хепбърн – разказва „Гардиън“. „Писма на живо“ понякога гостува в Ню Йорк – там пред публиката са излизали Джеймс Ърл Джоунс, Бри Ларсън, Чеви Чейс.

Сред най-запомнящите се изяви Бенедикт нарежда четенето на Кейв на собственото му писмо до наградите на MTV, Бен Кингсли и писмото на Ганди до Хитлер, писмото на вдовец към терористите от Батаклан, четено от Колин Фърт, както Оливия Колман с писмото на кралица Виктория до най-голямата ѝ дъщеря.

„Не може да не те въвлече, дори когато писмото не е писано за теб – споделя Джейми Бинг, един от организаторите на инициативата, пред „Гардиън“. – В писмата може да се открие всяко човешко преживяване. Те могат да те накарат да почувстваш и преживееш неща, което иначе никога не би почувствал или преживял. Някои от нас никога няма да загубят дете, някои няма никога да убият човек. Може да си стоиш вкъщи и да си четеш писмата, но чрез алхимията на изпълнението всеки в публиката става адресат.“

Според организаторите публиката не е привлечена единствено от възможността да види популярно лице на живо, но и от стремежа към една по-интелигентна комуникация. Разбира се, има и изключително важни и емоционални писма като това на Бъз Олдрин, в което описва преживяванията си на Луната, последните думи на Вирджиния Улф към съпруга ѝ, преди да се самоубие, но зрителите са чували и раздразненото писмо на австралийка до съседа ѝ, възмутена от това, че той си е пуснал „Дафт Пънк“ в 5 ч. сутринта.

„Писмата са най-добрият материал, който актьорите някога ще видят“, смята Бенедикт Къмбърбач.

„Смятам, че има възвратен ефект при слушане на писмата на другите – коментира Том Йорк от „Рейдиохед“, качил се на сцената в събота, 10 март. – В днешно време е доста лесно да си циник, но четенето ми напомня за старите дни, когато пишех факсове на приятелите си. Писмата са най-обмисленият самосъзнаващ начин за изразяване на хората – трябва да измерват емоциите си по начин, различен от този, когато публикувате в туитър.“

Като продуцент Бенедикт е наясно, че публиката трябва да се забавлява (с писмото на австралийката), но също така иска да насочи вниманието на хората към проблемите на съвремието, например с писмото на Кърт Вонегът „Дами и господа от 2088 г. сл. Хр.“ – предупреждение към бъдещите поколения за климатичните промени, писано през 1988 г.

„Трябва да използваме тези събития, за да се обърнем към днешния свят. Краткосрочността е най-големият недостатък на нашия вид – казва Къмбърбач. – Всички тези писма са малки гранати, които хвърляме в публиката, защото всяко едно от тях е с разумни аргументи, които невинаги се откриват в днешните дебати. Освен, разбира се, когато става дума за австралийска междусъседска кавга.“

Най-мащабната среща от „Писма на живо“ ще бъде в Роял Албърт Хол на 3 октомври 2019 г. Преди това предстои четене на летния фестивала Wilderness (3-4 август) в Оксфордшир, Великобритания.

 

 

"Площад Славейков"