България ще отпусне 3,19 милиона евро по механизма на ЕС за подпомагане на бежанците в Турция за периода 2019-2023 г.

Това съобщи пред български журналисти днес в Брюксел външната министърка Екатерина Захариева. Тя участва в третата конференция на тема „Подкрепа за бъдещето на Сирия и региона“.

Отделно страната ни ще отдели 150 000 евро за бежанците в самата Сирия. Става дума за жителите на арабската република, прогонени от родните им места, но останали в родината си.

„Този механизъм е изключително важен за България. У нас има нула процента натиск към границата от бежанците. Трябва да имаме предвид, че това са преди всичко пари за нашата сигурност“, коментира Захариева.

Целта е хората да останат близо до родните си места. Те имат желание да се завърнат там, когато условията го позволят.

Това са 5,6 милиона избягали в чужбина сирийци и още 6,6 милиона, разселени в родината си. А 11,7 милиона сирийци ежедневно се нуждаят от хуманитарна помощ.

Общо за тях тази година за сирийските бежанци ще бъдат отпуснати малко над 5,5 милиарда долара, допълни Екатерина Захариева. Най-големият донор, който дава близо 65 на сто от парите ЕС. А Германия предоставя най-много средства като отделна държава. Сумата е изчислена от ООН е нейните агенции.

„Трябва да се отдаде голямо уважение към съседните страни, които са приютили най-много сирийски бежанци“, каза Захариева.

Но отбеляза, че това гостоприемство не е даденост. Най-много на брой сирийски бежанци има в Турция. Но като процент от населението те са най-много в Йордания – 20 на сто. Повечето бежанци имат разрешение за работа в тези страни, ползват техните социални, здравни и образователни системи. И съответно увеличават безработицата.

По тази причина имаме и дълг към тези държави.

В Сирия обаче няма да има помирение и истински политически процес, ако престъпниците от всички страни не получат заслужено наказание. Това се отнася както за режима, така и за различните въоръжени групи.

Тази тема е била изключително важна част от конференцията. 52 на сто от сирийците желаят да има справедливост за извършителите на престъпления, независимо от коя страна са те.

Клуб Z припомни на външната министърка, че Западът и Русия имат различни схващания по въпроса кои въоръжени групи трябва да бъдат считани за престъпни и терористични.

„Русия бе представена тук, също така Иран и Турция. Не чух от тях нещо различно. Говорим за справедливост, и то от страна на сирийския народ“, отговори Захариева.

Тя допълни, че според данни на сирийското общество 90 на сто от престъпленията са дело на режима на Башар Асад. Но има и едни 10 процента злодеяния, извършени от различни въоръжени групировки.

„Много по-лесно е да рушиш, отколкото да градиш. 9 години отне да се построи сградата „Европа“, където се провежда днес конференцията. По-малко от 8 години отне да се разруши цяла една страна“, обобщи Захариева, като визира Сирия.