Тържественото напускане на парламента на групата на „Воля“ се оказа „въздух под налягане". Поне това се разбра няколко часа след смелата си заявка лидерът на формацията Веселин Марешки от тази сутрин. По-късно днес пред бТВ той обясни, че 12-те му депутати ще ходят на работа, ще се регистрират за кворума, но ще се включват в парламентарните обсъждания, които не са „дребнотемия“. Освен това се оказа, че следващата седмица Веселин Марешки има и среща с ръководството на ГЕРБ.

„Ние само ги събуждаме. В сряда имаме разговори с ГЕРБ.“

„Няма да участваме в работата на парламента.“

„Ние ще осигуряваме кворум, ще ходим на работа“, заяви лидерът на „Воля“ пред бТВ.  

По-рано изненадващата заявка на „Воля“ повдигна за пореден път въпроса как управляващото мнозинство на ГЕРБ и "Обединените патриоти" ще осигурява необходимия кворум за законодателния процес на Народното събрание (НС). Коалицията има точно 122-ма депутати - с един повече от изискването за кворум в НС, за да се провеждат заседанията. Това означава, че един да е в командировка или в болнични - кворум няма, освен ако ДПС не го състави - в условията на бойкот от БСП. Социалистите отсъстват точно от месец от заседанията. А досега ГЕРБ разчиташе на "Воля", за да запълва "празнините".

В своята телевизионна изява лидерът на „Воля“ не пропусна да атакува не само "Обединени патриоти", но и ДПС. Поиска и да разбере какви са приоритетите на патриотите до края на мандата, като се самоопредели за политика с „най-високия рейтинг в парламента".

„ДПС и "Обединените" са едно цяло.“, обяви Марешки. 

Той дори обвини „Атака“, че се „финансира“ от ДПС. А движението имало „антипод, с който си втърдява електората“.   

„Воля“ поставят условия на управляващите, за да се върне в парламента. „Търсим, дали е възможен компромис, дали да осигурим стабилност“, уточни водачът на формацията.

Веселин Марешки отново посочи, че сделката за новите изстребители е „грешка“. Според него приоритет трябва да са доходите на хората.  

„Ние ще присъстваме само с важни теми за нашите избиратели. Само тогава ще влизаме.“, каза той. 

Марешки, който има вериги от аптеки и бензиностанции, посочи важните за „Воля“ теми: образование, здравеопазване и цените на горивата.