Над 370 000 души са убити от началото на войната в Сирия, която днес навлиза в деветата си година. Това сочи нова равносметка, публикувана от Сирийския център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Сред жертвите има 112 623 цивилни, включително повече от 21 000 деца и 13 000 жени, посочват правозащитниците, които разполагат с мащабна мрежа от източници в цялата страна.

Избухнал по време на предприети от режима кръвопролитни репресии срещу мирни продемократични демонстрации, конфликтът в Сирия се превърна с течение на годините в сложна война с участието на бунтовнически групировки, джихадистки движения и чуждестранни сили, водена на все по-разпокъсана територия, отбелязва АФП.

Убити са около 125 000 войници от сирийската армия и от съюзени с нея милиции, сочат новите данни на СЦНЧП. Загинали са и 67 000 бойци от други, например кюрдски сили.

Освен това са убити и близо 66 000 джихадисти, по-специално от групировките "Ислямска държава" и Хаят Тахрир аш Шам, бившия сирийски клон на "Ал Кайда", добавят правозащитниците.

Същевременно конфликтът е изпратил милиони сирийци в изгнание. Неправителствените организации все още информират за нови зверства и посегателства срещу правата на човека от страна на режима, обвиняван в смъртоносни химически атаки, изтезания и произволни арести. 

Общо около 13 милиона сирийци са били разселени или са избягали в други страни.

През последните години режимът на Башар Асад успя да си върне много изгубени територии, превзети преди време от бунтовници и джихадисти, благодарение на основните си съюзнници - Русия и Иран, но една трета от земите на страната все още не са под контрола на Дамаск.

Войната причини масови разрушения на инфраструктури и унищожи редица ключови сектори от икономиката, включително петролния. Щетите се оценяват на 400 милиарда долара (353 милиарда евро).

Президентът Асад заяви в неделя, че страната му е в "икономическа блокада" заради международните санкции, наложени на режима от началото на войната.

Изцяло в дипломатическа изолация от 2011 г. насам, сирийският режим от известно време плахо се завръща на регионалната сцена, заключава АФП във връзка със скорошните съобщения от Обединените арабски емирства и Бахрейн, че откриват отново посолствата си в Дамаск.