Българският политически живот е виждал всякакви странности, последната от които поднесе "Воля" на варненския бизнесмен Веселин Марешки. Оказа се, формацията, която титулова себе си "единствената истинска опозиция", е поискала от властта гаранции, че изпълнява управленската си програма - в замяна на депутатските си гласове.

Това стана ясно днес от изявление на зам.-председателя на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветнов. По думите на Цветанов, следващата седмица щели да седнат с Марешки и да направят преглед на изпълнението на управленската програма, както двамата се били разбрали вчера. Любопитното е и, че програмата е съвместна - между коалиционните партньори ГЕРБ и Обединени патриоти (ОП), а лидерът на "Воля" използва всеки повод да атакува ОП и най-вече един от съпредседателите й - вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Оказа се и Цветанов е доста по-снизходителен спрямо действията на "Воля", която заплаши (заплахата трая само няколко часа, б.р.) да напусне парламента отколкото към левицата, която от месец бойкотира работата на законодателния орган.

"Всяка партия има своите избиратели и не мога да кажа, че действията на "Воля" са извиване на ръце спрямо ГЕРБ", посочи председателят на ПГ на ГЕРБ, който иначе не пропуска да атакува БСП, че не ходи на работа и така не изпълнява ангажиментите към избирателите си, пратили депутатите й в парламента.

Волята на "Воля

В четвъртък депутатите на Марешки, предвождани лично от него, решиха да обявят насред заседанието, че ще последват примера на левицата и ще напуснат Народното събрание. Мотиви Марешки не обяви. Каза само, че решението не било никак лесно. След това тайнствено изявление, парламентарната група на "Воля" си тръгна от НС.

Това даде повод за коментари, че с напускането на партията кворумът, който управляващите държат на косъм, вече ще зависи от ДПС. ГЕРБ и ОП имат общо 122-ма депутати при нужни да работи парламентът 121. Народните избраници обаче се разболяват, ходят в командировки и пр. и рядко се случва НС да заседава в пълен състав. С отсъствието на БСП вече се налага строга дисциплина в ГЕРБ и "патриотите". Разчита се и на подкрепата на "Воля", както и на двамата независими Ангел Исаев (изключен от групата на ДПС) и Спас Панчев (изключен от групата на БСП). Депутатите на ДПС пък са в зала, но не се регистрират - изчакват управляващите сами да си съберат кворума (по Бойко Борисов).

От телевизионния екран

"Воля" може и да напусна демонстративно НС, но това не попречи на лидера Марешки да изгрее малко по-късно през деня от телевизионния екран. В предаването "Лице в лице" по бТВ, той обяви, че партията му ще се върне на работа.

И се върна. Тази сутрин именно "Воля" спаси кворума. Първоначално се регистрираха 119 народни избраници. Бе дадена почивка, след която на таблото светна числото 125. Почти цялата група на Марешки се регистрира.

По-късно Цветанов обяви, че при първоначалното преброяване двама от депутатите от управляващото мнозинство били на вратата - просто закъсняли малко за работа. Така че със или без помощта на Марешки, кворум щяло да има.

Иначе досега "Воля" е показала, че думите и делата на лидера се разминават. Партията подкрепя системно управляващите - не само по редица важни законопроекти, но и когато трябва да се отхвърли поредното президентско вето. Гласува с тях и при вотовете на недоверие на БСП и ДПС. Марешки се обяви "против" единствено за покупката на нови изтребители, като днес Цветанов подчерта, че при предстоящата идната сряда среща нямало да прави компромис с евроатлантическите ценности.