Японският анимационен жанр аниме е популярен в Русия още отпреди разпадането на Съветския съюз. С появата на социалните мрежи това изкуство стана още по-достъпно за хиляди руски фенове. Сега обаче се появяват все повече гласове, според които в Русия няма място за анимето – то било чуждо на традиционните руски ценности, съобщава Би Би Си. 

Религиозен скандал

Думата „аниме“ започна да се появява в заглавията на новините през февруари тази година след телевизионен репортаж за група в руската социална мрежа ВКонтакте, която разпространявала изображения на православни икони в стил аниме.

Религиозен скандал“ нарекоха случилото се водещите на информационна емисия в местния канал GTRK  в Башкортостан (Башкирия). Те интервюирали православен свещеник, реставратор на икони и местен енориаш – всички заявили, че религиозните им чувства са оскърбени.

От телевизията са разговаряли и с гражданин на Уфа (столицата на Башкирия), посочен като администратор на групата. Той твърди, че няма нищо общо с нея и е определен за администратор без негово знание.

В Русия самозваните иконописци могат да бъдат осъдени на глоба или затвор в съответствие със закона за обида на вярващите.

Отменен фестивал

През ноември 2018 аниме фестивал в Дагестан беше отменен след заплахи срещу организаторите. Членът на организационния комитет Саида Тучалова бе задържана от полицията и прекара няколко часа в участъка. Предишните години фестивалът се е провеждал без проблеми.

На 6 март филиалът на ФСБ в град Махачкала задържа заподозрян в заплахите срещу организаторите на фестивала.

Виждам, че някои хора не възприемат аниме  така, както би трябвало. Постоянно търсят някакви капани, подводни камъни, ровят там, където няма нужда и изобщо не виждат същността и концепцията на тази анимация ”, казва Тучалова пред Би Би Си и допълни, че е била в организационния комитет на фестивала от 2015 г., но преди 2018 г. всичко е било по-нормално.

Аниме и агресия

Някои руски медии споделят негативното мнение за анимето. През септември 2018 г. държавната агенция РИА Новости публикува статия за опасността от жанра. В заглавието анимето е свързано с така наречените „групи за смърт“ в социалните мрежи, които подтикват деца да извършват опасни задачи и дори самоубийство. В статията се твърди, че деца, които гледат аниме, развиват склонност към психически разстройства.

Авторът открива връзка между гледането на аниме и детските самоубийства, жестокостта към родителите и хомосексуалността.

„Момиче така намразило своя баща-инвалид, че дълго време държало под възглавницата си нож и веднъж се нахвърлило върху него“, заявява в интервю за РИА Новости Александър Бирюков, старши специалист в Центъра за защита на децата от интернет заплахи.

Според него момичето е станало агресивно след гледане на аниме.

По-късно РИА Новости направи промени в материала. Премахнати бяха пасажите, в които се посочва, че анимето допринася за развитието на еднополовите връзки и се използва от членовете на ЛГБТ общността за вербуване на деца.

Да се намери друг виновник винаги е по-лесно

Дмитрий Грозов, професионален илюстратор и художник в аниме стил, смята, че отношението към жанра в Русия се е променило след 2000 г.

После вече беше трудно да се спре подозрителността. Стана много неудобно да бъдеш аниме фен, почитател на комиксите и на всичко западно, както и всичко източно“, спомня си той.

Грозов не вярва, че аниме превръща децата в насилници или ги кара да се самоубиват:

Но да се намери виновник винаги е по-удобно. Да обвиниш персонаж от анимационен филм, че е накарал детето ти да сложи край на живота си, е много по-лесно, отколкото да признаеш, че си лош родител.

"Площад Славейков"