Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) предостави нова финансова помощ на България, подкрепена от Плана „Юнкер“, обяви днес говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас.

Общият й размер е 38 милиона евро.

ЕИБ подписа заем от 18 милиона евро за Software Group. Парите за глобалната технологична компания, която помага на доставчиците на финансови услуги да цифровизират дейността си и да повишат ефективността, е първата транзакция в България с елементи на рисково дългово финансиране. Проектът предоставя пряка подкрепа на местната новосъздадена компания. Той е подсигурен с гаранции от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) - основен елемент от Инвестиционния план за Европа.

Финансирането от ЕИБ ще подпомогне изследователската дейност на Software Group и ще укрепи нейното международно присъствие.

Отделно ЕИБ подписа и заем в размер на 20 милиона евро за Raiffeisen Leasing за инвестиции в малки и средни предприятия.

“До момента Планът “Юнкер” е мобилизирал общо 43 милиарда евро допълнителни инвестиции в цифровия сектор. Тези средства са изключително важни, за да могат европейските предприятия да бъдат конкурентни в съвременния свят. Двата нови проекта в България са чудесна новина и една от причините за това е, че отварят нови хоризонти пред малките и средни бизнеси. Пожелавам на повече компании в България и не само да последват този пример и да използват всички налични възможности да се развиват“, коментира еврокомисарят по цифровата икономика и о бщество Мария Габриел.

Инвестиционният план за Европа, известен още като План „Юнкер”, е една от основните мерки на ЕС за насърчаване на инвестициите в Европа чрез създаване на работни места и осигуряване на растеж.