Опасно висок процент сред учениците в България консумират редовно енергийни напитки. А най-многобройни са тийнейджърите между 14 и 18 години. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол. Той беше питан за свръхупотреба на енергийни напитки на деца в България.

„През 2014 г. се проведе национално изследване на факторите на риска за здравето на населението на България. Изследвани са общо 683 ученици чрез анкетиране относно честотата на консумация на храни и напитки, включително и енергийни напитки. Резултатите показват, че 22,2% от изследваните ученици консумират енергийни напитки, като най-много са сред 14-18 години – те представляват 49,3%. Учениците от 10 до 13 г., които консумират енергийни напитки, са 16,3%, а между 7 и 10 години – 1,9%“, съобщи министърът, цитиран от "Фокус".

По думите му децата са по-рисковата група, отколкото възрастните. 

„Енергийните продукти съдържат различни комбинации от кофеин, витамин и др. Те са разработени за намаляване признаците на умора. При консумация на две и повече напитки дневно в съчетание с други съставки със стимулиращ ефект е възможно да има неблагоприятно въздействие върху организма“, обясни Ананиев.

Той посочи, че повече от една енергийна напитка на ден употребяват 18,7% от учениците между 14 и 18 години.

С наредба е забранено предлагането на енергийни напитки на територията на училища, както и продажбата на ученици на други места.

„Не съществува специфично законодателство за енергийните напитки на европейско ниво. Националното законодателство на някои държави-членки има специфични изисквания в определяне на максимални линии и граници за определяне на съдържанието на някои продукти в тях“, каза още Ананиев. 

Той даде за пример Германия, където са въведени максимални граници за съставките на енергийните напитки с цел осигуряване на безопасна консумация. Но според научния комитет в Англия няма достатъчно доказателства за забрана на продажбите на енергийни напитки за децата.