Хиляди румънци от цялата страна се включиха днес в протест, иницииран от бизнесмен от североизточния град Сучава, като спряха работа за 15 минути, за да призоват за изграждане на магистрали, предаде Медиафакс, съобщи БТА.

Бизнесменът Щефан Мандаки постави на 4 март началото на инициативата #sieu (#и аз), като сам построи първия и единствен метър магистрала в областта Молдова (Североизточна Румъния), за който изхарчи 45000 евро. Днес в 15.00 часа Мандаки обяви символичното откриване на "участъка", а румънци от цялата страна решиха да се присъединят към протеста, като спрат работа за 15 минути.

В протеста се включиха както представители на местните власти, така и множество служители от държавния и частния сектор. Информационният сайт Зиаре посочва, че "страната е спряла на място за 15 минути". Демонстранти блокираха централните зони в градовете Сучава, Яш, Брашов, стотици хора се събраха и Университетския площад в Букурещ. Трафикът в центъра на столицата също беше блокиран за 15 минути, посочва Аджерпрес.

Кметът на град Яш Михай Кирика също подкрепи протеста. Някои медии, включително и Зиаре, телевизия Прима и други, също се присъединиха към инициативата, като публикуваха протестни послания в продължение на 15 минути. Различни компании като ЮСК Румъния, магазините за мебели ЕЛВИЛА, няколко фирми от Ай Ти сектора и други, също обявиха, че служителите им ще спрат работа за 15 минути. 

"Наличието на магистрали, които да свържат ключовите градове на страната, както и страната с останалата част на Европа, е все по-належащ въпрос. За един търговец магистралите означават по-кратко време за доставки, по-малки разходи за транспорт, по-малък отпечатък върху околната среда и т.н.", заяви по-рано тази седмица Алекс Брату, мениджър на ЮСК за Румъния и България.

Протестът предизвика разнопосочни реакции в управляващата коалиция, като лидерът на Социалдемократическата партия (СДП) Ливиу Драгня определи инициативата на Щефан Мандаки като "цирк" и заяви, че е можел да дари парите, а Калин Попеску Таричану, лидер на по-малкия коалиционен партньор АЛДЕ, призна, че ритъмът на строеж на магистрали в Румъния е много бавен.

Министърът на финансите Еуджен Теодорович заяви, че ще се включи в протеста, озаглавен "Румъния иска магистрали", съобщава телевизия Диджи24. "Ще участвам и аз с голяма радост, защото всички искаме магистрали, категорично", посочи Теодорович вчера.

Медиафакс отбелязва, че точно днес управляващата СДП е обявила начало на строежа на дългоочакваната Молдовска магистрала, а транспортният министър Ръзван Кук е заминал за град Бакъу, за да постави начало на строителните дейности.

"Молдовската магистрала тъкмо започва", заяви транспортният министър. "Проектът е за 150 милиона евро, лансиран през 2017 г. по време на управлението на СДП. Строителят е румънска фирма (. . .) Няма да търпим повече никакви закъснения в изпълнението", увери той.