Най-многобройната група чужденци, които са пребивавали в България през 2018 г. не са мигранти от Близкия Изток, а руснаци. Това показват данни европейската статистическа служба Евростат за миграционните процеси в Европейския съюз. През изминалата година са пребивавали около 71 хил. граждани на страни извън европейската общност. Това са блзио 1 % от българското население или 7 050 000 жители, по данни на Евростат. 

Най-много жители, които са пребивавали у нас е имала Русия - около 22 хиляди души. Следват представители на Турция и Сирия - по около 12 800 души, а украинските граждани са били около 6 хил. души. Данните едва ли са изненадващи след като преди дни руският прмеиер Дмитрий Медведев съобщи, че близо 300 хил. руски граждани имат имоти по българското Черноморие.

Гражданите на европесйки страни, които са живели в България са далеч по-малко - около 13 хиляди души или едва 0,2 % от българското население, като не е посочено конкретно с какво друго гражданство са били. Статистиката на Евростат показва още, че в България са регистрирани и 1870 чужденци, които са пребивавали без поданство.

През 2018 г. е намалял и миграционният натиск към страната, като България е сред държавите в ЕС с относително ниско присъствие на лица, поискали бежанска закрила През 2018 г. 2 536 души са потърсили закрила у нас, а само 317 са получили статут на бежанец. Отказите са били 1 362.