Австралийският премиер Скот Морисън обяви днес, че правителството му ще порицае сенатор заради ислямофобски коментар за стрелбите в джамиите в Крайстчърч, предаде ДПА, цитирана от БТА. 
Морисън заяви, че коалиционното му правителство и опозиционната Австралийска лейбъристка партия планират да внесат предложение в парламента, когато той се събере отново през април, сенаторът да бъде порицан.

"По принцип не бих искал да подхранвам това, но искам категорично и напълно да осъдя думите на сенатор Анинг при неговите нападки срещу ислямското вероизповедание", каза премиерът, който е християнин евангелист. "Това изказване е ужасно и грозно и то няма никакво място в Австралия. Честно казано, той трябва да се засрами", добави Морисън.

Сенатор Фрейзър Анинг от Куинсланд, крайнодесен независим политик, написа вчера в Туитър: "Има ли все още някой, който да оспорва връзката между мюсюлманската имиграция и насилието?"

 

 

"Чудя се ще има ли такова възмущение отляво при следващия мюсюлмански терористичен акт? Най-вероятно ще има мълчание и приказки за "нападения на вълци единаци, психични разстройства и че няма никаква връзка с исляма", добави той.

След това сенаторът разпространи изявление, в което осъди терористичния акт в Нова Зеландия, но настоя, че той е израз на "растящия страх от засилващото се мюсюлманско присъствие".

Морисън направи изказването си след посещение на джамията "Лакемба" в Сидни.
Сенаторът трябваше да бъде укротен днес, след като удари един младеж, който пък го замери с яйце в знак на протест срещу ислямофобското му изказване след убийствените нападения срещу две джамии в новозеландския град Крайстчърч, информира Франс прес.