Знаете ли, че... в София се налагат глоби за неправомерно изхвърлените фасове?

Отрицателният отговор няма да бъде срамен, тъй като инспекторите, контролиращи този процес, могат само много трудно да бъдат забелязани, за разлика от служителите на „Градската мобилност” например. На теория правила има и за фасовете, но въпросът с практическото им приложение е доста сложен, показа проверката, осъществена с любезното съдействие на Столичния инспекторат.

Глобата не е висока – 10 лева, и важи вече от цели десет години в съответствие с две последователни наредби, регламентиращи изхвърлянето на отпадъците. Ето какво поясняват от Столичния инспекторат:

„Изхвърлянето на фас по същество представлява изхвърляне на отпадък. Нормативният акт, който регламентира обществените отношения, свързани с условията и реда за изхвърлянето на отпадъци на територията на Столична община, e Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столичната община, приета от Столичния общински съвет на основание чл. 22 от Закона за управление на отпадъците.

„Изхвърлянето на фас“ попада в обхвата на хипотезите на забранителните разпоредби на чл. 71, т. 6, т. 7 и т. 19 от Наредбата, които регламентират, че се забранява съответно „замърсяването на места за обществено ползване; изхвърлянето на всякакъв вид отпадъци извън определените за целта места; изхвърлянето, разпиляването и изоставянето на всякакъв вид отпадъци на местата за обществено ползване“.

В тази връзка това деяние е нарушение както на действащата Наредба, така и на отменената вече предходна Наредба за поддържане и опазване на чистотата и управление на отпадъците на територията на СО,  действала от 16.04.2009 г.

Какви санкции заплашват нарушителите?

„Това нарушение  се счита за маловажно и глобата е с квитанция от 10 лева, ако при установеното на място нарушение нарушителят плати и получи квитанцията. В случай на отказ да плати, а не да се легитимира, му се съставя глоба с фиш. Фишът може да е в размер от 10 до 50 лева, не е обжалваем и се плаща по банковата сметка на СО, а не на място, както е с квитанцията.

Преценката дали едно административно нарушение е явно маловажно или маловажно се извършва от контролния орган, като критерият е степента на обществената опасност на деянието, съответно настъпилите общественоопасни последици от него. В настоящия случай последиците са много малки /замърсяването с изхвърлен фас/, а обществената опасност е ниска. Поради това за установено изхвърляне на фас законосъобразното действие е да се наложи глоба с квитанция за явно маловажен случай."

Колко са проверяващите и колко недобросъвестни пушачи са разкрити до момента?

„На основание чл. 76, ал. 1 от Наредбата кметът на Столичната община е възложил със заповед на служителите на Столичния инспекторат да осъществяват контрол по спазване на разпоредбите на Наредбата. Следователно всички инспектори могат да осъществяват контрол по тази наредба.

За установяване на самоличността на нарушителя на дадена забрана, в това число и за конкретния случай по реда на закона за административните нарушения и наказания, по който закон работи Столичният инспекторат, е необходимо установяването да се извърши от полицай. Следователно такива проверки могат да се извършват само ако с инспектора има полицай. Затова не извършваме постоянни проверки за замърсяване с фасове. Правим нарочни акции. 

За 2017 година са глобени 130 души с глоби с фиш. С квитанции са глобени 42 души. За 2018 година са глобени 158 души с фиш и 73 души с квитанция.” 

„Не можем да очакваме, че из София ще плъзнат инспектори, придружени от полицаи.”

В София пушенето на обществени места не е забранено, отбелязват от Инспектората, откъдето дават и следните пояснения:

"Към настоящия момент Столичната община е осигурила 6737 броя кошчета за отпадъци – по улици, площади и междублокови пространства, детски площадки, без тези в парковете. Всяко кошче е с вместимост 60 литра – т.е. общо 404 220 литра обем. Ако се позовем на „Данни от национално проучване на факторите на риска за здравето на нацията за периода до 2020 г., проведено у нас от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) през 2015 г., показват, че 37% от възрастното население в страната пуши цигари“ и приемем за София около 500 000 броя  пушачи, то следва простата сметка, че на всеки пушач е осигурен по 0,808 литра обем за изхвърляне на фасове т.е. един буркан тип „Омния“.

Видно от гореизложеното, на база опита на Столичния инспекторат въпрос на култура е да се възползваме от обема в кошчетата, част от които са и с пепелници. Но не е оправдано и реално да очакваме, че инспектор, придружен от полицай, трябва постоянно да следи за този тип нарушение по цялата територия на София, особено по спирките на транспортните средства. Това не отменя задължението на Инспектората за контрол на това нарушение.”