Премиерът на Унгария Виктор Орбан постави условията, при които неговата партия "Фидес" ще остане член на Европейската народна партия (ЕНП), предаде ДПА, цитирана от БТА.

За управляваща партия в Унгария си струва да остане в ЕНП, стига тя да не се присъедини изцяло към редиците на привържениците на миграцията, каза днес по национална медия Антал Роган, началник на правителствената канцелария. 

Друго условие е защитата на европейските граници да се прехвърли от компетенциите на Европейската комисия към страните членки на ЕС. Идеята на партията на Орбан по темата, за която иска подкрепа от европейското политическо семейство, е следната:

"Министрите на вътрешните работи трябва да получат правомощия да вземат решения по въпроси, засягащи миграцията и защитата на границата, а бюджетът на ЕС трябва да бъде използван за плащане на половината от разходите, които членки на ЕС имат по опазването на границата", допълни говорителят на Орбан. 

"Фидес" остава в ЕНП до категоричното изясняване на тези въпроси. 

От своя страна идната седмица ЕНП ще решава дали да изключи формацията на премиера на Унгария от редиците си. 

Напрежението между Орбан и ЕНП се засили, след като в Унгария започна кампания срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който е член на ЕНП. Юнкер, заедно с Джордж Сорос, бе представян като привърженик на нелегалната миграция.

На 20 март по инициатива на 13 от 56-те национални партии членки на ЕНП ще се състои гласуване за изключването на Фидес или за замразяването на нейното членство в групата. Но отстраняването на унгарската партия би отслабило позициите на ЕНП за изборите за Европейски парламент през май. Сега десноцентристката ЕНП разполага с най-много депутати в парламента на ЕС, припомни БТА.

Самият Орбан веднъж вече заплаши, че може сам да напусне ЕНХ с партията си. След това пък пусна писмо, в което моли партията му да не бъде изключвана от европейската десница. Една от българските формации в ЕНП - ДСБ, вече излезе с категорична декларация "за" изключването на Орбан и "Фидес".