Микаела Шифрин (САЩ) изпрати исторически сезон в Световната купа по ски. Чаровната американка е първата състезателка, която печели крайните победи в дисциплините слалом, гигантски слалом, супергигантски слалом и в общото класиране. Това прави четири глобуса. 

Не само при жените - и при мъжете никой досега не е грабвал точно тези четири отличия наведнъж. Иначе Линдзи Вон и Тина Мазе са единствените две други дами с триумфи в четири дисциплини.

Днес Шифрин беше най-бърза в гигантския слалом в Солдеу, Андора. Така тя записа рекордните 17 победи за Световната купа през сезона и закригли общия си актив на 60 успеха.

Върховото постижение при жените не е далеч - 82 на Линдзи Вон, която приключи със спорта. Освен това родената в Колорадо шампионка е само на 24 г. - в сряда имаше рожден ден.

След награждаването на призьорите, с което световният ски елит закри сезона, Шифрин заяви, че не просто е искала да вземе още една титла (първа за нея в гигантския слалом), а да го направи с победа. Тя се нуждаеше само да се нареди сред първите 15 след втория манш.

Запитана какво смята да прави в близките седмици, как иска да си почине, Микаела заяви с усмивка, че утре или най-късно вдругиден ще замине за Барселона - на "шопинг".

Големите шампиони - Микаела Шифрин и Марсел Хиршер. 

Алберт Попов се класира 23-ти в Солдеу на финалния слалом. Той беше 21-и след първия манш. №1 стана Клеман Ноел (Франция), следван Мануел Фелер (Австрия) и Даниел Юли (Швейцария) в топ 3.

В крайното класиране на дисциплината младият българин зае 21-ото място с 95 точки. Това бе сезонът на неговия пробив при мъжете и той също може да се чувства горд от представянето си.