"Славия" загуби с 0:1 исторически мач срещу "Етър" от 26-ия кръг на Първа лига - последният преди втората фаза, в която дивизията се разделя. Това ще стане в края на месеца, след двуседмичната пауза заради старта на европейските квалификации.

А двубоят бе исторически заради това, че за първи път "белите" играха на електрическо осветление на стадиона си в квартал "Овча купел". Лампите бяха поставени наскоро и тимът вече ще домакинства там, а не на "Васил Левски". Освен вероятно в случаите, в които БФС и МВР прецененят, че има "риск" заради привържениците на "Левски" и ЦСКА-София примерно.

"Да, хубаво е, че се връщаме у дома, казват, че у дома и стените помагат, но днес това не ни помогна", отчете босът на "Славия" Венцеслав Стефанов пред "Диема спорт".

Но след това похвали отбора си и даде оценка "добър 4" за представянето в първата фаза.

Единственият гол реализира Даниел Младенов в 35-ата, наказвайки грешка на младия вратар Антонис Стериакис. "Белите" направиха много пропуски, особено след почивката.

Какво следва?

Ясна е програмата на първата шестица, в която са "Лудогорец", ЦСКА-София, "Левски", "Ботев" (Пловдив), "Черно море" и "Берое" - в този ред. Мнозина наричат двубоите между тези отбори "плейофи", но това е просто невярно.

Всеки знае значението на тази дума. А в топ 6 се играе по системата "всеки срещу всеки", което означава десет кръга на разменено гостуване. Или с други думи - тези отбори ще се срещнат още по два пъти. Никой никого не елиминира директно.

В края на месеца първите двубои са следните: "Лудогорец" - "Берое", ЦСКА-София - "Черно море" и "Левски" - "Ботев" (Пловдив).

Във втория кръг ЦСКА-София гостува в Разград. За кратко време "червените" ще имат две визити на североизток, защото срещат "орлите" и за Купата на техен терен.

В четвъртия кръг е двубоят ЦСКА-София - "Левски", а рунд по-рано шампионите ще гостуват на "Герена". При второто завъртане домакинствата се обръщат. Точките от първата фаза остават.

Втората осмица

Там отборите са разделени на две групи. В гр. "А" са "Етър", "Ботев" (Враца), "Витоша" (Бистрица) и "Верея", а в "Б" - "Локомотив" (Пловдив), "Славия", "Септември" и "Дунав" (Русе).

Първите два отбора от тези карета ще оформят ново, в което ще спорят за седмото място. То дава право на бараж срещу третия от първата шестица за последната квота за Лига Европа.

Останалите ще водят битка за оцеляване, но преди това ще изиграят доста безсмислени мачове. За регламента във втората осмица ще ви информираме в следващите дни.