Българи продават онлайн птици и животни, които попадат под закрилата на закона. За това сигнализира наш читател, който открил обяви за продажба на ястреб, елшова скатия (малка пойна птичка) и европейски блатни костенурки на сайта olx.bg.

У нас всички грабливи птици са защитени, в това число и ястребите. Улавянето и продажбата им са незаконни, същото се отнася и за елшовата скатия. Европейските блатни костенурки имат статут на "полузастрашен вид" в Червения списък на световнозастрашените видове и също не могат да бъдат продавани. 

Шестмесечен мъжки ястреб е пуснат за продажба с цена 2000 лева. 

В общите условия на сайта olx.bg  е записано, че не се разрешава продажбата на такива видове, а освен това обявите минават през модератор.

Обикновено оправданието за това, че подобни анонси не се свалят е, че бракониерите пускат застрашени животни за продажба, но в описанието не уточняват вида или посочват близкородствени видове, които не попадат под закрилата на закона, и така заблуждават администраторите. В същото време няма как модераторите да са тесни специалисти по застрашени видове и да ги разпознават, за това са необходими познанията на експерти.

Клуб Z се свърза с администраторите на сайта и след подадения от нас сигнал обявите бяха премахнати. Екипът на портала ни увери, че потребителите, които са извършили нарушението ще получат предупреждение. 

Друг потребител продава фанят (конопарче) и скате (елшова скатия) на цени 
между 10 и 15 лева. И двата вида птици са защитени. 
Тези "малки костенурки" всъщност са европейски блатни костенурки, чиито улов и продажба
са забранени.

Наш репортер подаде сигнал и в Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Свързахме се с Димитър Градинаров, който е отговорник по престъпленията срещу птици. Той коментира, че и преди са били сезирани за подобни случаи. И според Градинаров за модераторите на сайта би било много трудно да разпознаят защитен ли е един вид или не. Освен това в описанията бракониерите умишлено не посочват с точност вида на животното, а много често и самите те не разпознават защитените видове и не знаят какво точно продават.

Какво да правим, ако забележим незаконна продажба на защитен вид

Експертът от БДЗП съветва в такива случаи незабавно да се подаде сигнал в дружеството и до Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в съотвения град. Може да бъде уведомено и Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Отговорните институци могат да подадат сигнал до органите на реда и да започне проверка.

Димитър Градинаров подчерта, че БДЗП работи съвместно с полицията и заедно опитват да предотвратяват престъпления срещу диви животни. Той допълни, че усилията им са за изработване на по-строги закони за подобни деяния и защита на видовете.  

"Работи се по много случаи на бракониерство и в прокуратурата има хиляди преписки, но осъдените са малко. Нарушителите се хващат трудно, защото престъпления от такъв характер трудно се доказват", коментира Градинаров.

Според Наказателния кодекс, член 278, буква г и д "който улавя или търгува с екземпляр от защитен вид от дивата флора или фауна, както и европейски или световно застрашени диви гръбначни животни, се наказва с глоба от 5000 до 20 000 лева и пробация". За изключително редки и застрашени видове законът предвижда и до 5 години лишаване от свобода.