В осмата година от членството си в Европейския съюз България остава сред най-неконкурентостопсобните му икономики според поредния доклад по темата, който Европейската комисия обяви днес.

Страната ни е класирана сред държавите-членки "с не особено висока и стагнираща и спадаща конкуретноспоссобност" заедно със Словения, Хърватия, Малта и Кипър.

Повечето нови членки на ЕС, като например Естония, Литва, Латвия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия, са по-високата категория на "не особено висока но повишаваща се конкурентоспособност". Тук са и най-тежко пострадалите от кризата Гърция, Испания и Португалия.

Ирландия обаче, която също като последните беше обект на програми за подпомагане от еврозоната и МВФ, е отново в групата на най-високо конкурентните заедно с Холандия, Германия и Дания.

Конкурентоспособността на голяма част от "Стара Европа" обаче е висока, но стагнираща или спадаща. Това се отнася за Австрия, Белгия, Великобритания, Италия, Люксембург, Финландия, Франция, Швеция.

Конкурентоспособността на икономиките зависи от група фактори като производителност на труда, енергоемкост, съотношение на себестойност и цени, иновативност, ефективност на публичната администрарация, ефективността на правосъдните системи и нивото на корупцията.

Комисията отбелязва, че отрицателно върху конкурентоспособността на европейските икономики са повлияли трудният достъп до кредитиране, особено на малките и средните предприятия, цените на енергията, които са по-високи отколкото в други части на света, ниската енергийна ефективност на част от икономиките в ЕС.

Българската индустрия все още се характеризира с ниски производителност и ниво на иновативност, се казва в българската част на доклада.

Фирмите у нас инвестират малко в развитие и иновации, въпреки 10-процентовия плосък данък, отбелязва още Комисията. Растежът не се е възстановил до предкризисните нива. Българската икономика е "най-енергийно интезивната в ЕС с ниска енергийна и ресурсна ефективност", се казва в доклада. Общата ефективност на правителството е по средната за ЕС. Това са само част от най-важните констатации.