Нов апартамент на цял етаж в една от най-луксозните сгради в София - това е новата придобивка на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. В колекцията му от недвижими имоти, освен с жилище, се обогатява и с „ВИП асансьор“, който отвежда шефа на ПГ на ГЕРБ и семейството му от личния им гараж в сградата директно в дома им, пише "Свободна Европа". Разкритието е направено съвместно с експерти на гражданската организация „Антикорупционен фонд“.

Цветан Цветанов се е сдобил с новия апартамент през  2018 г., като е прехвърлил на фирмата-строител на новия имот два от своите стари апартаменти. И макар на практика имотите му да са намалели с един, имуществото на председателя на ПГ на ГЕРБ се е увеличило значително. Сделката поражда редица въпроси, като най-смущаващият от тях е, как квадратният метър в лускозната сграда излиза на семейство Цветанови едва 627 евро, при положение, че цените там започват от 2600 евро на кв. м.

От "Свободна Европа" са отправили писмено този въпрос към лидера на ГЕРБ в НС, но не са получили отговор. За сметка на това се е потвърдила автентичността на документите, с които медията разполага.

Апартаментът на Цветанов се намира в наградената през 2017 г. „Сграда на годината". Това е кооперация на фирма „Артекс“ на име „Летера“, известна още като „Къщата на буквите“. Зданието се намира в столичния квартал "Изток", на улица „Латинка“.

Апартаментът е разположен на последния, шести етаж и заема площ от от 240 кв. м. Към него има и двоен гараж и преддверие с „ВИП асансьор“. Така новата недвижима собственост на заместник-председателя на ГЕРБ се оказва с обща площ от малко над 315 кв. м.

За да се сдобие с апартамента в лускозната сграда, Цветанов разменя с „Артекс“ две от старите си жилища на улица „Елемаг“ в кв. „Изток“, като приписва на фирмата 190 кв. м. жилищна площ и две паркоместа. Освен това бившият вътрешен министър доплаща 100 000 лева на строителната фирма.

Замяната е извършена на стойността на данъчната оценка на новия имот, която е 386 654 лева (в тази сума влизат двата стари апартамента с паркоместа и доплатените от Цветанов 100 000 лева). Изчисленията показват, че по документи новият имот е с цена 1227 лева на кв. м.

Данъчната оценка съществено се различава от пазарната цена на подобни имоти, констатират експертите на гражданската организация „Антикорупционен фонд“, с които "Свободна Европа" работи заедно за установяване на фактите.

В подкрепа на този извод са и медийни твърдения на директора на "Артекс" Весела Мирянова, която заявява, че имотите им се продават на цени, достигащи до 3000 евро за кв. м. Което означава, че цената, която семейството на заместник-председателя на ГЕРБ е постигнало е с 2400 евро по-малко от обичайните.

Имотите на Цветан Цветанов влязоха в общественото внимание през 2010 година. Тогава стана известно, че само за две години семейството на бившия вътрешен министър е придобило с неясно данъчно минало 6 недвижими имота в София през 2007 и 2008 година с обща площ 358 квадратни метра и на обща стойност над 462 000 лева. През 2013 г. последва и данъчна проверка на Цветанов, която не установи нарушение. Но пък бившият шеф на Националната агенция по приходите (НАП) - Красимир Стефанов стана депутат от ГЕРБ.